У Міненерговугілля розповіли про загрозу у випадку незатвердження інвестпрограм обленерго — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Міненерговугілля розповіли про загрозу у випадку незатвердження інвестпрограм обленерго

Енергетика
208
Національна комісія з регулювання ринку електричної енергії та комунальних послуг України протягом 4 місяців з початку року не може узгодити програми обленерго з інвестицій на 2018 рік.
Обленерго втрачають час для оновлення обладнання, мереж і підстанцій. 2018 рік провальним у виконанні інвестиційних програм енергокомпаній, що призведе, безумовно, до погіршення роботи надійності мережі для споживачів.
Таку думку висловила Генеральний директор директорату розвитку енергетичних ринків Міненерговугілля Ольга Буславець.
«Поки НКРЕКП не затверджена жодна інвестпрограма, ми в міністерстві тричі перепідписували енергетикам програми в минулому році, а НКРЕКП так і не було прийнято жодного рішення. Тобто, програми, які працюють за нинішньою методологією «витрати+», ті обмежені кошти, які на сьогодні узгоджені з міністерством, вже відпрацьовані компаніями, але не прийнято рішення про те, що вони затверджені і компанії мають право їх реалізовувати», – зазначила Бусловец.
Експерт підкреслила, що така ситуація склалася в галузі вперше.
За словами директора Департаменту планування та моніторингу фінансово-господарської діяльності та з питань банкрутства Фонду держмайна України Віталія Денисенка, регулятор НКРЕКУП дійсно не розглянув інвестиційні програми обленерго.
«За наявною інформацією, обленерго виконали всі вимоги, які ввів регулятор, всі його побажання та акценти були враховані, але програми компаній фізично не розглянуті. Вони всі лежать в НКРЕКП, не затверджені і поки що термінів, коли це може бути зроблено, теж немає. Поки програми не будуть належним чином розглянуті, то не буде відповідних зауважень, які можна виправити. Зараз фактично для обленерго ситуація виглядає таким чином, що все розроблено і представлено регулятору, а регулятор не дає зворотний зв’язок. У свою чергу, це перешкоджає здійснювати інвестування в ремонт і відновлення електромереж», – зазначив Віталій Денисенко.
Також, за словами Ольги Буславець, за оцінками Міненерговугілля, на 2016-2020 роки заплановано компаніями інвестицій в обладнання на рівні 68,4 млрд грн.
«Щороку необхідно вкладати в мережі не менше 14 млрд грн, а зараз у нас 3 млрд грн на рік. У минулі роки не були виконані навіть ті скорочені інвестпрограми, що були заплановані. Міністерство за те, щоб реформа пройшла в повному обсязі, щоб пройшла модернізація мереж», – зазначила Ольга Буславець.
За статистичними даними Міненерговугілля показники надійності і якості електропостачання з кожним роком критично падають. У 2017 році перерви в електропостачанні споживачів досягали 728 хвилин, тоді як в Європі ця цифра становить 104 хвилини на рік на одного споживача.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас