Скільки українського газу Росія вкрала після анексії Криму - думка експерта — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скільки українського газу Росія вкрала після анексії Криму - думка експерта

Енергетика
768
За допомогою механізмів міжнародних судів Росію можна притягнути до відповідальності за незаконний видобуток газу на шельфі анексованого Криму. Таку думку президент Центру глобалістики “Стратегія ХХІ”, експерт з питань енергетики Михайло Гончар висловив під час чату в “Главреді”.
За його словами, з моменту захоплення Криму фейковим підприємством “Чорноморнафтогаз”, що працює під керівництвом російської адміністрації, вкрадено з українських родовищ на мілководному шельфі Чорного моря понад 7 млрд кубометрів газу.
“Ймовірно, Росія відмовиться від використання цього газу після того, як буде введений в експлуатацію газопровід з Тамані до Криму через Керченську протоку. У Москві чудово розуміють, що шельфові родовища, з яких крадеться газ, до Криму відношення не мають, і рано чи пізно доведеться нести відповідальність за незаконно присвоєне чуже майно і компенсувати завдані збитки”, — вважає експерт.
Гончар додав, що інвестувати в ці родовища російські загарбники не можуть, оскільки в такому випадку компанії РФ потраплять під санкційний режим, а місцева влада не має належних інвестиційних ресурсів, тому зараз спостерігається падіння газовидобутку на родовищах.
Зазначимо, ініціювання російським газовим монополістом “Газпромом” в Стокгольмському арбітражі нового провадження проти Національного холдингу “Нафтогаз України” з метою розірвати чинні договори не скасовує їх дії, отже “Газпром” залишається винен українській компанії 2,56 млрд доларів.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас