Що чекає українців у найближчі два роки: МВФ обіцяє зростання цін і дефіцит — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що чекає українців у найближчі два роки: МВФ обіцяє зростання цін і дефіцит

Казна та Політика
3528
Українську економіку в найближчі два роки чекають проблеми, впевнені експерти МВФ. Лякають насамперед уповільненням зростання ВВП, прискоренням інфляції і нестачею грошей на підвищення “мінімалки”. Наші економісти не згодні і впевнені, що економіку підтримає стабільний попит на наш експорт, який допоможе виконати планові показники бюджету, пише Сегодня.
Що обіцяють
У своєму макроекономічному прогнозі щодо України, опублікованому днями в звіті World Economic Outlook, МВФ погіршив прогноз нашого економічного зростання на 2019 рік – з 4% до 3,3%, зберігши прогноз в 3,2% на 2018 рік. Також очікують, що інфляція в 2018 році складе 11% замість раніше прогнозованих 10%, а в 2019 році вона знизиться до 10%. Збільшиться в цьому році і дефіцит платіжного балансу, вважають в МВФ, причому набагато – до 3,7% ВВП замість запланованих 3% (приблизно на 15 млрд грн), а в 2019 році він складе 3,5%.
Освіжили свої оцінки на 2019 рік і Кабмін з Нацбанком. В уряді очікують інфляцію всього 6,5%, ВВП зросте на 3,6% (у номінальному вираженні 3,734 трлн грн), середньорічний курс гривні буде 30,5 грн/$. Регулятор прогнозує сповільнення зростання ВВП України в 2019-2020 роках до 2,9%, але низьку інфляцію – всього 5,8% за рахунок продовження своєї суворої монетарної політики.
Мінуси
Українські економісти кажуть, що наша економіка зростає повільно, зате зарплати – швидко.
“У МВФ стурбовані заявами наших міністрів про те, що за підсумками першого кварталу треба підвищити мінзарплату відразу на 10%, або до 4100 грн, при тому що ціни зросли лише на 3,5%, а квартальний держбюджет за доходами недовиконано на 6 млрд грн, – аналізує виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин. – Також в МВФ є сумніви, що Україна зможе позичити на світовому фінринку достатньо ресурсів під нормальний відсоток для ліквідації дефіциту держбюджету, і нас попереджають про це”.
За його оцінкою, інфляція в 2018 р. буде близько 12-13%.
Президент Украналітцентру Олександр Охріменко більш песимістичний – вважає, що інфляція в 2018 році зросте і складе більше 15%.
“У нас немає драйверів зростання ВВП, поки немає кредитування бізнесу, не працює ринок землі, бюджет наповнюємо за рахунок інфляції”, – говорить експерт.
Врятує експорт
Рятує нашу економіку хороший попит на світовому ринку на наші експортні товари, насамперед на метал, вважають експерти.
“У I кварталі наші металурги експортували на 4% менше металопрокату в тоннах, а грошей заробили на 24% більше, – навів приклад Пендзин. – Також наш міністр фінансів оптимістично заявив, що після прийняття закону про Антикорупційний суд він очікує транш від МВФ в розмірі $2 млрд. Правда, він не згадав про їхню другу вимогу – підвищити ціну на газ для населення, яку відклали на липень”.
Кожен винен по $1 тис.
Тим часом в Мінфіні підрахували, що всі наявні у нас борги Україна буде віддавати до 2045 року. І то за умови, що влада не буде позичати більше ні копійки. Всього зовнішній і внутрішній борг нині понад 3 трлн грн, в тому числі понад 1 трлн грн – зовнішній борг, який треба віддавати у валюті. За нинішнім курсом це майже $40 млрд, або по $1000 на кожного українця. Плюс ще по 50 тис. грн внутрішнього боргу на кожного, які держава набрала в борг у банків під випуск цінних паперів.
Олександр Панченко, Коновалова Христина
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас