МВФ: бачимо уповільнення реформ в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ: бачимо уповільнення реформ в Україні

Казна та Політика
414
Міжнародний валютний фонд (МВФ) відзначає певне ослаблення реформаторських зусиль влади України.
“Ми бачимо деяке уповільнення реформ”, – сказав голова європейського департаменту Фонду Пол Томсен (Poul Thomsen) під час брифінгу у Вашингтоні в п’ятницю, додавши: “Тривале зволікання з черговим переглядом програми говорить саме за себе”.
Він також повідомив, що поки що ситуація не несе суттєвого ризику для України, в тому числі через монетарну політику Національного банку, що заслуговує високих оцінок.
Водночас П. Томсен зазначив, що уповільнення реформ загрожує Україні втраченими можливостями.
Як повідомлялося, відкрита МВФ у березні 2015 року чотирирічна програма EFF загальним обсягом SDR12,348 млрд (близько $17,5 млрд) з першим траншем в $5 млрд спочатку передбачала щоквартальний перегляд програми, виділення в 2015 році ще трьох траншів по SDR1,18 млрд і зменшення квартальних траншів у 2016-2018 роках до SDR0,44 млрд ($0,62 млрд).
Україна змогла отримати з невеликою затримкою другий транш за цією програмою на $1,7 млрд на початку серпня 2015 року, після чого виникла тривала пауза в зв’язку з невиконанням низки умов, політичною кризою та зміною уряду.
Після приходу нового Кабміну на чолі з Володимиром Гройсманом у квітні 2016 року переговори про продовження фінансування відновилися, проте Фонд вирішив виділити третій транш у розмірі $1 млрд тільки в середині вересня, четвертий – 3 квітня 2017 року.
Отримання чергового траншу кредиту МВФ, який спочатку був запланований на травень-червень 2017 року, поки що перенесено на невизначений термін через невиконання українською стороною низки умов.
Фонд продовжує наполягати на ухваленні владою України законодавства про антикорупційний суд відповідно до зобов’язань країни в рамках програми співпраці EFF.
Крім того, МВФ очікує реалізації Україною інших нагальних заходів, необхідних для досягнення цілей програми, в тому числі в енергетичному та фіскальному секторах.
Відповідно, дата прибуття місії Фонду до Києва в рамках четвертого перегляду програми EFF, який відкриває шлях для отримання п’ятого траншу, поки що не визначена.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас