Поліс кримінальної відповідальності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Поліс кримінальної відповідальності

733
Катерина ЩЕГЛОВА
Шахраї наступають на ринок страхування — на їхню частку вже припадає близько 5% страхових виплат.
За оцінками зарубіжних експертів, у країнах Західної Європи та США 15% виплат за страховими випадками припадає на частку шахраїв. А за оцінкою Асоціації британських страховиків, приблизно 10% заявок на виплати з автострахування й близько 15% — зі страхування домашнього майна подаються страхувальниками з метою шахрайства.
Тема шахрайства набуває актуальності й в Україні. Як зазначають представники великих страхових компаній, подібні дії страхувальників дедалі відчутніше б’ють по кишені СК і роблять їхню роботу збитковою. «За кількістю страхових злочинів на вітчизняному ринку безумовними лідерами є медстрахування та страхування осіб, які виїжджають за кордон, — вважає голова правління МСК «Надра» Ігор Арцимович. — Однак, якщо враховувати розміри виплат, то найбільші збитки українські страхові компанії отримують від автошахраїв».
Винахідливі автомобілісти
Способів примусити страхову компанію заплатити за начебто пошкодження авта достатньо. Широко практикується страхування автомобіля заднім числом. Припустимо, є автомобіль, пошкоджений в аварії, але немає грошей на його ремонт. І є інший такий самий автомобіль (сусіда, приятеля), але без ушкоджень. Деякі винахідливі автомобілісти просто міняють авта місцями, тобто страхують авто знайомого, а потім страховій компанії пред’являють своє, яке побувало в ДТП. Махінація можлива завдяки тому, що в страхових компаніях не завжди записують номери вузлів і двигуна. До того ж ДТП почасти не реєструються, а страхові компанії не завжди перевіряють подробиці того, що сталося, надто якщо сума до оплати невелика.
Не виключена й змова учасників ДТП. Домовитися можна навіть з представниками ДАІ. Як відомо, перше, що запитує «вартовий порядку» у водіїв, які не поділили дорогу, хто з них застрахований. Природно, легше провину списати на того, в кого є страховий поліс. У цій ситуації страждає страхова компанія, якій доведеться відшкодувати збитки й потерпілому, й винному. Є і водії, які «підставляють» свою машину (найчастіше ненову) «під удар» новим іномаркам. Розрахунок простий — нова машина, найімовірніше, застрахована й тому її водій не опиратиметься. Таких випадків чимало й найчастіше СК йде на виплату страхового відшкодування.
Дорога медицина
Медстрахування — ще один популярний вид страхового шахрайства. Його сутність — симулювання хвороб застрахованим, виписування «липових» довідок, збільшення вартості лікування. Іноді вдається укласти договір на страхування від хронічних хвороб. Зустрічається й змова медпрацівника та застрахованого.
Значно складніше боротися страховим компаніям із шахрайством за кордоном. За словами голови правління СК «Тревел Іншуранс Клаб» Віктора Ястребова, майже в кожному готелі на узбережжі є готельний лікар, який не завжди заробляє чесно. У розпорядженні готельного лікаря зазвичай немає спеціального медичного обладнання, й вся процедура зводиться до спрощеного огляду хворого, постановки діагнозу та виписування рецепта. Із самого туриста, який бачить реальний обсяг виконаної таким лікарем роботи, багато не візьмеш. Обдурити ж страхову компанію, надавши їй купу «липових» документів про нібито виконані процедури, спожиті медикаменти й використані матеріали — цілком реально. Адже перевірити цю інформацію страховій компанії з іншої країни дуже складно, та й почасти рахунки до $150-200 страхова компанія докладно не аналізує. Можна й взагалі зімітувати звертання застрахованого туриста за меддопомогою й потім «накрутити» рахунки для страхової компанії. Готельному лікареві для цього потрібна копія страхового поліса й паспорт туриста.
Як боротися
Боротьба зі страховими шахраями можлива за виконання двох умов. Перша — проведення публічних судових процесів і створення прецеденту покарання страхових шахраїв та осіб, які виступили спільниками. Друга — створення єдиної інформаційної бази несумлінних клієнтів страхових компаній та обмін інформацією між страховими компаніями. Однак, як зазначили в одній СК, доки страхові шахрайства не набудуть значних масштабів, страхові компанії вважатимуть за краще платити за «липовими» рахунками, ніж розкривати інформацію про своїх клієнтів.
Види страхових шахрайств, які трапляються найчастіше
Автострахування
фальсифікація обставин ДТП як працівниками ДАІ, так і застрахованими власниками транспортних засобів;
організація «липових» ДТП;
страхування «підставних» автомобілів;
навмисне завищення вартості ремонту автомобіля працівниками авторемонтних майстерень за змовою із застрахованим.
Медстрахування
видача медпрацівниками «липових» довідок про хворобу застрахованого; завищення вартості медикаментів, які використовуються для лікування застрахованого.
Майнове страхування
завищення вартості вкраденого/зіпсованого майна (у разі страхування від крадіжки);
підроблення документів про ушкодження майна.
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас