Заробітчани спокушаються екзотикою. Куди тепер їдуть українці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Заробітчани спокушаються екзотикою. Куди тепер їдуть українці

Особисті фінанси
5840
Попит на працівників з України за кордоном зростає, причому разом з традиційними напрямками (Польщею та Угорщиною) з’явилося багато запитів і з центральної Європи, і навіть з екзотичних Сінгапуру й Нової Зеландії. На закордонних форумах роботодавці відзначають, що українці працьовиті, неконфліктні і близькі європейцям за ментальністю. “Вести” проаналізували, як українці розширюють географію заробітків.
НОВІ НАПРЯМКИ
На сайтах вакансій і в кадрових агентствах українців запрошують на роботу до Данії, Бельгії, Швеції і навіть Франції, які раніше не входили в список країн, що полювали на наших працівників. Більш того, французи підняли ставку: є вакансії, де оплата праці однакова як для іноземця, так і для резидента.
На одному з французьких форумів навіть зробили опитування: “Які є скарги на українських працівників?”. І у відповідях в основному були тільки позитивні відгуки. Мовляв, працюють акуратно, неконфліктні, завжди виконують свої обіцянки, на відміну від мігрантів з Африки та Азії.
Під виглядом шукача праці ми звернулися до одного з агентств. Менеджер Аліна повідомила, що у Франції з радістю приймуть працівників з України, але для цього необхідний хоча б мінімальний рівень французької мови. “Якщо трохи підтягнути мову до розмовної, то можна піти працювати покоївкою. Майте на увазі: така робота не передбачає масовий набір — беруть кілька співробітників в міні-готель або кафе. Ставка — €540 на місяць плюс чайові (це ще €200-300). Скоро відкриється набір на ферму — це фізична робота, але платять €9,7 за годину, як французам”.
Якщо з іноземною мовою проблеми, то в Чехії на це не звертають уваги. До того ж це може бути хорошим варіантом для подружжя: роботодавець пропонує чоловікові і дружині працювати на одному підприємстві і навіть виділяє окрему кімнату для проживання. Для оформлення потрібні тільки паспорт та ідентифікаційний код. “Зараз є набір співробітників в Чехію на упаковку продуктових напівфабрикатів: дитяче харчування, соуси. Восьмигодинний робочий день п’ять днів на тиждень — це стандарт. При такому графіку зарплата — €550-600. Понаднормові оплачуються додатково, і сума може дійти до €900 на місяць”.
МОВА — ДО НАДБАВКИ
Є цікаві пропозиції з Хорватії, яка раніше не звертала уваги на українців. Щоправда, там потрібні тільки фахівці з укладання плитки.
У кадровому агентстві нам пояснили, що на суму заробітку впливає не стільки наявність або відсутність освіти, як знання мови. Менеджер BVS Віталій Біленець зазначив, що претендентів, які мають диплом, досвід роботи і знають мову, — близько 1%.
“У наше кадрове агентство приходять замовлення з різних країн. Українці і працюють добре, і високу зарплату не вимагають. Наприклад, було замовлення на українців з Великобританії. Люди працювали на суднобудівному заводі і непогано себе зарекомендували. Єдине — британську робочу візу складно зробити. Саудівська Аравія шукала лікарів з України, але зі знанням медичної англійської. Розгляд кандидатур займає три місяці, але якщо кандидат підходить, йому оплачують переліт, легалізацію і тимчасове проживання. Заробіток — близько $2000 на місяць.
До фахівців, яким складно знайти заміну, ставляться краще, ніж до різноробочих. Якщо це зварювальник з високою категорією і нового чекати три місяці, то роботодавець зробить все, щоб такий працівник залишився.
Керівник маркетингового відділу компанії Anyway Філіп Крамаренко розповів нам, що їхня спеціалізація — програми культурного обміну, стажування за кордоном. “Ми працюємо з випускниками хороших вузів, які володіють англійською мовою. Наша спрямованість — не відтік кадрів за кордон, а щоб молодь їхала і зростала професійно, а потім поверталася в Україну. Одна з країн, де ми пропонуємо роботу — це Арабські Емірати. Вакансії в готельній сфері: хостес, працівник на ресепшен, фітнес-інструктор при готелі, але без англійської не приймаємо”.
КЛИЧУТЬ В ЕКЗОТИКУ
Є й інші екзотичні напрямки. Українських викладачів англійської мови шукають в Китаї (зарплата — від $1500, плюс проживання). А в Сінгапурі потребують менеджерів по роботі з клієнтами та з продажу, кухарів і барменів. Достатньо добре володіти англійською мовою, мати диплом про вищу освіту, досвід роботи на аналогічній посаді. При цьому кандидат не повинен перебувати у шлюбі. Втім, робота в Сінгапурі для вихідців з України передбачає вікові рамки — 21-30 років.
Ми поспілкувалися з Денисом Рудим з Дніпра, який зараз працює в Новій Зеландії. Про вакансію дізнався від друга, який там працює вже четвертий рік. Запевняє, що сарафанне радіо допомагає: роботодавець швидше візьме на роботу вашого знайомого, ніж сторонню людину. “Друг домовився зі своїм шефом, розповів про мене, після чого вислали мені робочий контракт і відкрили візу. Рекомендації відіграють велику роль, щоб роботодавець був упевнений у працівнику. Мова потрібна розмовна, щоб спілкуватися на місці. Я працюю на фермі. В мої обов’язки входить доїти корів автоматизовано і готувати їм їжу. З двома перервами робочий день займає 10 годин. Графік — шість через два. Безкоштовне житло та безлімітне м’ясо/молоко. Ставка — $2500 на місяць, чистими виходить відкласти майже $2000. Щоправда, на переліт іде дві зарплати. Чутки ходять, що нас за кордоном за людей не вважають, ніби ми іншого рівня — це неправда. До нас ставляться дуже добре, ніяких труднощів не виникає”, — розповів Денис.
КРАЩЕ ЇХАТИ ЧЕРЕЗ ПОЛЬЩУ
Спеціаліст з підбору персоналу Тетяна Пашкіна пояснила, що перевагу українцям в Європі віддають через працездатність, а якщо здобувач хоче зарплату вищу, а не мінімалку, то їхати напряму не варто. “Потрібні різноробочі в Бельгію, Ізраїль, Нідерланди. Варіантів досить багато. В Європі наших працівників простіше навчити, ніж, скажімо, сенегальців або індусів. Але якщо мовчки збирати полуницю, то різниці немає — важлива продуктивність”. При цьому, за словами Пашкіної, “на високооплачувану роботу краще їхати через Польщу, яка переправляє наших заробітчан з Німеччини до Швеції, як у відрядження”.
Євгенія Клепова
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас