Мінфін не бачить можливості перегляду розміру мінімальної зарплати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін не бачить можливості перегляду розміру мінімальної зарплати

Казна та Політика
1781
Міністерство фінансів не бачить можливості для перегляду розміру мінімальної зарплати (м.з.п.) в Україні до рівня 4,2 тис. грн, повідомив заступник міністра фінансів Сергій Марченко.
“На сьогодні оперативні дані Держказначейства за підсумками першого кварталу 2018 року свідчать про відсутність можливості підвищити мінімальну зарплату. За підсумками трьох місяців до держбюджету надійшло 193,6 млрд грн. Це на 96,9% від затвердженого показника на перший кварталу 2018 року (розпис 199,7 млрд грн). Тобто держбюджет недоотримав 6,1 млрд грн”, – сказав він в інтерв’ю виданню delo.ua.
За словами заступника міністра, за умови підвищення м.з.п до 4,2 тис. грн на місяць з квітня знадобилося б розширення видаткової частини бюджету на рік як мінімум на 13 млрд грн. При цьому ця сума не враховує витрат на підвищення посадового окладу працівника, тарифного розряду, єдиної тарифної системи. З огляду на це Мінфін оцінює додаткову потребу у видатках на поточний рік в 30 млрд грн.
Крім того, як зазначив С.Марченко, жорстка монетарна політика Нацбанку впливає на можливості Мінфіну.
“По-перше, через високу облікову ставку ми змушені запозичувати кошти під більш високий відсоток. Для нас це додаткові витрати, дорожче обслуговування державного боргу. По-друге, кредитування економіки відбувається повільнішими темпами, а зростання економіки сповільнюється”, – вказав він.
Заступник міністра фінансів також додав, що з початку 2018 року виплата субсидій, в тому числі по заборгованості 2017 року, досягла 33,6 млрд грн, що становить майже половину запланованої суми.
“Але цю цифру потрібно розуміти правильно: найбільші нарахування – саме в опалювальний сезон, і ми їх вже закрили. Вже розрахувалися за жовтень-грудень минулого року, частково розрахувалися за січень і лютий. Залишилося закрити кредиторську заборгованість за лютий по субсидіях за газ і тепло в сумі 11,3 млрд грн. Сума нарахувань за березень буде відома пізніше”, – пояснив С.Марченко.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас