Вчені випадково створили фермент, який руйнує пластикові відходи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені випадково створили фермент, який руйнує пластикові відходи

Технології&Авто
2502
Дослідники розробили фермент, який може перетравлювати деякі види пластмас. Відкриття було зроблено випадково, при вивченні бактерій Ideonella sakaiensis, пише Science Alert.
“Інтуїція і випадковість часто відіграють значну роль в фундаментальних наукових дослідженнях, і наше відкриття тут не є винятком. Це непередбачене відкриття говорить про те, що є можливості для подальшого поліпшення цих ферментів, наближаючи нас до вирішення проблеми утилізації постійно зростаючої гори пластмаси”, – говорить структурний біолог Джон МакГіхан з Університету Портсмута у Великій Британії.
Бактерії Ideonella sakaiensis були виявлені під час скринінгу зразків грунту, води та мулу, взятих з місця переробки пластикових пляшок у місті Сакаї, Японія. ці бактерії здатні переробити тонку (0,2 міліметра) плівку ПЕТ за шість тижнів при температурі 30 °C. Цей показник дуже малий для використання бактерій під час переробки відходів, і вчені шукали спосіб його поліпшити.
Команда МакГіхана, в тому числі дослідники Національної лабораторії відновлюваної енергії Міністерства енергетики США (NREL), натрапила на незвичайний фермент, коли досліджували кристалічну структуру PETase – речовини, яке допомагає японській мікробі Ideonella sakaiensis руйнувати пластик.
“Можливість побачити внутрішню роботу цього біологічного каталізатора надала нам креслення для розробки більш швидкого і ефективного ферменту”, – говорить МакГіхан.
Наразі дослідники працюють над поліпшенням ферменту, що дозволить використовувати його для руйнування пластиків за короткий проміжок часу.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас