Експерти розповіли, чому високі позиції України в рейтингу найдешевших країн – це погано — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти розповіли, чому високі позиції України в рейтингу найдешевших країн – це погано

Казна та Політика
1084
Україна посіла третє місце в списку найдешевших країн світу і перше місце серед європейських країн, про це йдеться в дослідженні The Cost of Living Around the World 2018, яке грунтується на індексі Numbeo, пише Сьогодні.
Цей показник враховує близько 50 різних факторів. Серед них вартість оренди житла, вартість їжі в недорогих ресторанах, абонементи у спортзал, проїзду на міському транспорті і комунальних послуг.
Так, за даними Numbeo, середня зарплата в Україні вийшла в районі 6639 грн (257 дол.), комунальні послуги з розрахунку на 80 кв. м. – 2372 грн (90,8 дол.), проїзд в транспорті – 5 грн (0,19 дол.), оренда однокімнатної квартири – 8 тис. грн (311 дол.) на місяць. Середня ціна на м’ясну страву в недорогому закладі виявилася всього 100 грн (3,8 дол.), а ціна на капучино – 23 грн (0,97 дол.).
Василь Юрчишин, директор економічних і соціальних програм Центру Разумкова, зазначив, що така позиція в рейтингу не дуже хороша.
“Це не зовсім позитивна оцінка, якщо взяти до уваги, що середня заробітна плата в Україні знаходиться на рівні 250 – 300 доларів, а пенсія на рівні 100 доларів. Це показник того, що ціни не можуть бути порівнянні з середньоєвропейськими. Ну, і наступний момент – у такому разі дуже часто доводиться говорити про більш низьку якість продуктів і товарів, які ми споживаємо. Тому що є виробництва, на яких можна заощадити, але за рахунок якості”, – пояснив Юрчишин.
Проте в цьому є і позитивний бік. Експерт розповідає, що експорт цілої низки наших товарів, передусім аграрного сектору, починає збільшуватися саме за рахунок їх дешевизни.
“За рахунок низької заробітної плати, вартість товарів і послуг в Україні виявляється нижчою, ніж конкурентна в інших країнах. Низька заробітна плата – це погано, але, скориставшись цим чинником, можна поступово завойовувати експортні ринки”, – підсумував Юрчишин.
На жаль, лідерські позиції в такому рейтингу поки що ніяк не свідчать про розквіт економіки країни. Нагадаємо, що нещодавно Україна потрапила в ТОП-10 “найнещасніших” економік світу, ми посіли сьому позицію з 66. До речі, поруч з нами, на четвертому місці опинився Єгипет, який також серед лідерів з дешевизни життя.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас