ДФС відхилила скаргу Нафтогазу на штраф Коболєва в 8,3 млрд грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ДФС відхилила скаргу Нафтогазу на штраф Коболєва в 8,3 млрд грн

Казна та Політика
326
Перевірка скарги держхолдингу НАК «Нафтогаз» закінчилася, зараз готується документ про правомірність застосування штрафних санкцій Енергетичною митницею ДФС, – передає прес-центр Державної фіскальної служби з посиланням на в.о. голови відомства Мирослава Продана.
За словами чиновника, керівник НАК «Нафтогаз» подав не скаргу в ДФС, а відповідний позов у судову інстанцію. І за дорученням Президента України ДФС проводила перевірки правильності та законності застосування штрафних санкцій до посадової особи НАК «Нафтогаз».
«Сьогодні така перевірка завершена, готуються відповідні матеріали, але паралельно питання є предметом розгляду в судових інстанціях, тому логічно було б дочекатися його результатів», – підкреслив Продан.
Він також повідомив, що рішення про застосування штрафних санкцій було винесено Енергетичною митницею ДФС на підставі отриманої доказової бази.
«Що стосується перемоги НАК «Нафтогаз» в суді з «Газпромом», я особисто вважаю це великою перемогою, але, якщо законодавство зобов’язує митницю приймати відповідні рішення – я не бачу іншого механізму, як можна діяти інакше. Митниця виконує безпосередньо норми законодавства. Сьогодні постало питання в документі, або ж в правильності документа, що став підставою того, що цей обсяг газу був від «Газпрому» наданий НАК «Нафтогаз України», – сказав в.о. глави служби.
Продан додав, що між фіскальною службою і НАК «Нафтогаз України» триває конструктивний діалог, а всі крапки над «і» в цій справі розставить суд.
Він також зазначив, що сьогодні існують законодавчі норми оскарження будь-якого рішення, в тому числі про застосування штрафних санкцій. Йдеться про адміністратівне оскарження, коли суб’єкт, до якого застосовуються санкції, звертається до вищої інстанції. Тобто, якщо санкції застосувала Енергетична митниця, суб’єкт має право звернутися до центрального апарату ДФС або, минаючи адміністративне оскарження, звернутися безпосередньо до судового органу, що і було зроблено керівництвом НАК «Нафтогаз України».
«Те, що газ був поставлений в межі митної території України, ні у кого не викликає сумнівів. Це підтверджено відповідним документом, який був наданий Енергетичній митниці ДФС «Укртрансгазом», який контролює транзит і транспортування газу», – сказав він.
Тому, за словами керівника ДФС, на підставі інформації «Укртрансгазу» Енергетична митниця ДФС і застосувала до керівництва НАКу штрафні санкції за невідображення відповідних сум у митній декларації, яка оформляється при перетині газу через митний кордон України.
Раніше повідомлялося, що ДФС оштрафувала главу правління НАК «Нафтогаз України» Андрія Коболєва на загальну суму в 8,3 мільярда гривень за порушення митних правил.
За матеріалами:
Hubs
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас