Поверніть гроші: українцям пропонують амністувати капітали - всі умови — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Поверніть гроші: українцям пропонують амністувати капітали - всі умови

Особисті фінанси
4452
В Україні незабаром можуть провести масштабну амністію незареєстрованого майна і грошей, щоб поповнити казну і повернути в країну незаконно виведені капітали. В обмін на чесність держава запропонує захист від кримінального переслідування, звільнить від можливих претензій податківців і обіцяє не застосовувати жодних штрафних санкцій. Більше того, чиновники навіть не ставитимуть ніяких запитань про джерело походження коштів і змусять банки безкоштовно відкривати рахунки для фінансових патріотів.
Відповідні пропозиції містить законопроект №8257 «Про правовий режим добровільного декларування коштів, майна та інших об’єктів фізичними особами». У зв’язці з ним йде і інший проект – який встановлює офіційну плату за легалізацію нажитих не зовсім чесним шляхом багатств.
Недорого, але з застереженнями
До речі, розмір винагороди нардепи пропонують встановити досить скромний – всього 2,5% для всього майна і коштів в сумі до 1 млн. грн. Очевидно, настільки лояльна пропозиція покликана стимулювати громадян активніше подавати декларації, діставати гроші з-під подушок і повертати їх в економіку. Велика ставка відлякала б патріотів. А нульове декларування могло б призвести до масових зловживань – деякі неодмінно захотіли б скористатися пропозицією і задекларувати про запас неіснуючі мільярди. А раптом колись стане в нагоді?
Окремі правила встановлені для задекларованих коштів в особливо великих розмірах. Так, внесені в декларацію мільйони автори пропонують оподатковувати в ті ж 2,5%. Але тільки за умови, що всі до копійки власники внесуть в банк на рахунок на термін не менше 3-х місяців. З цією метою вони навіть мають намір зобов’язати банки безкоштовно відкривати рахунки для амністованих капіталів.
Можна і не вносити, але тоді державі доведеться відстебнути цілих 6%. А якщо гроші з рахунку будуть виведені раніше вказаного терміну, з усієї задекларованої суми спишуть на користь казни 3%. А ось повернуті з податкових гаваней валютні мільйони автори пропонують і зовсім не оподатковувати.
Умов дві: всі кошти повинні бути внесені на безкоштовно відкритий спецрахунок в українському банку, порядок створення якого повинен буде прописати НБУ. А їх власник повинен взяти на себе зобов’язання щодо цільового використання відповідно до попередньо створеного Кабміном переліку.
Корупціонерам тут не місце
Всім, хто пройде добровільне декларування, гарантують повне прощення від будь-яких претензій контролюючих органів, включаючи податкову, поліцію, Нацбанк, митницю і т.д. За винятком невиправних злочинців і корупціонерів.
Проект безпосередньо не забороняє вписувати в декларацію корупційні та отримані злочинним шляхом доходи (за винятком статей КК про подачу неправдивих даних). Однак попереджає, що такі капітали не підпадають під гарантії недоторканності. Що, звісно, істотно звужує потенційний список декларантів.
«Проект не встановлює жодних часових рамок для винесення судових рішень про корупційне або злочинне джерело походження коштів і майна. Тобто в будь-який момент до декларанта можуть бути пред’явлені звинувачення в порушенні антикорупційного та законодавства про протидію відмиванню коштів, отриманих злочинним шляхом. Втім, допускаю, що в разі прийняття законопроекту в цій частині може застосовуватися стандартний термін позовної давності – 3 роки з моменту подачі декларації», – пояснив UBR.ua старший юрист ЮФ «Можаєв і Партнери» Антон Покрищук.
Та іншого виходу у законотворців не було, впевнені експерти. Адже тотальна амністія всіх без розбору не сподобається найбільшим міжнародним кредиторам України. Які й без того ставляться до ідеї фінансового всепрощення з великим скепсисом.
«Я підтримую цю ідею. В цілому, вона правильна і може допомогти перезапустити фінансову систему і повернути в економіку непрацюючі капітали. Однак проти неї жорстко виступає МВФ, оскільки бачить в ній широкі можливості для легалізації грошей корупціонерів. Вони впевнені, що колись потрібно реформувати податкову службу, а вже потім братися за подібні речі», – зазначив UBR.ua керуючий партнер інвестиційної компанії Capital Times Ерік Найман.
Паперова безпека
Автори проекту пропонують внести десятки правок до Податкового, Адміністративного та Кримінального кодексів, звільняючи декларантів від будь-яких можливих санкцій і переслідувань. А також тимчасово зняти з банків і держслужби фінмоніторингу перевіряти і блокувати підозрілі операції, що проводяться в рамках кампанії добровільного декларування. Фактично, задеклароване майно вважається автоматично легальним, якими б значними не були порушення при його отриманні.
Однак юристи сумніваються, що держава зможе виконати взяті на себе гарантії. І справа зовсім не в корупційній складовій і реальному джерелі походження коштів.
«Немає ніяких гарантій, що через якийсь час після проведення кампанії добровільного декларування у Верховній Раді не з’явиться ще один або кілька законів, які повністю або частково обмежать права учасників амністії. Доказом тому може служити колосальна кількість нормативних актів, які приймають парламентарії та інші чиновники щорічно», – впевнений Покрищук.
У цьому світлі ефективність пропонованих ноу-хау може виявитися мізерно малою. Не зможе навіть допомогти пропозиція авторів встановити на внесений в банк амністований капітал 100% гарантії ФГВФО.
Хто не встиг, той запізнився
За задумом авторів законопроекту, які посилаються в своїх розробках на італійський досвід, термін дії амністії варто обмежити періодом в 1 рік. А по його завершенні запустити маховик санкцій і контролю на повну котушку.
Зокрема, пропонують значно (аж до 170 тис. грн.) збільшити штрафи за неподання або порушення термінів надання обов’язкових декларацій про доходи (для тих осіб, які повинні це робити за законом). А також в 3-5 разів збільшити санкції за ухилення від сплати податків і зборів.
Не виключено, що в разі прийняття законопроекту список може бути доповнений. У тому числі і новими обмеженнями в частині обігу готівки та в питаннях фінансового моніторингу.
«Сама ідея спробувати повернути в економіку заморожені в іноземних банках і під подушками українців, звичайно, правильна. Питання лише в тому, чи стануть люди користуватися запропонованими пільгами, як зібрана в ході кампанії інформація буде використовуватися в подальшому і які правила будуть встановлені по її завершенні. Вважаю, в Україні було б доречно провести повноцінне нульове декларування, не вимагаючи від людей платити податки на амністований капітал. Наші ж законодавці хочуть заодно ще й поповнити бюджет», – резюмував UBR.ua фінансовий аналітик Василь Невмержицький.
Юрій Павлов
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас