Літній підробіток: названо найвигідніші напрямки для українських студентів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Літній підробіток: названо найвигідніші напрямки для українських студентів

Особисті фінанси
1934
Для одних літо — час канікул та відпусток, а для інших — можливість непогано заробити. І українці тут не виняток. Багато хто з них воліє проводити час літніх канікул з користю і підшукує собі вигідний підробіток на теплий сезон. Є й ті, хто пробує вирушити на заробітки в іншу країну або працює з дому.
Що є вдома
Теплі дні для багатьох студентів — відмінний шанс отримати нові або відшліфувати вже наявні навички. Традиційно влітку роботодавці шукають до себе в компанії для літніх стажувань саме молодь. Причому попит на студентів у «високий сезон» чималий.
«Вже зараз у нас на сайті таких вакансій 483 штуки, і далі буде тільки більше. Робота пропонується різна і цікава — не тільки рутину по офісах розгрібати. Шукають і молодшого відеоінженера, стажиста зі спеціалізацією «контент-маркетинг та реклама в соцмережах», трансферного гіда, фаршемісильника, учня маляра на золочення сухозлітним золотом і т. д. До речі, деякі компанії (в основному іноземні) навіть на стажування пропонують цікаві фінансові умови — наприклад, зарплату в 15 тис. грн.», — розповіла UBR.ua hr-експерт порталу rabota.ua Тетяна Пашкіна.
Якщо ж говорити про просту роботу для молодих людей і студентів без досвіду, то для них вакансій ще більше. Тільки на rabota.ua їх 9 936 штук. Це місця для продавців, операторів контакт-центрів, менеджерів з продажу та інших, менш універсальних фахівців — фармацевтів, адміністраторів центрів, копірайтерів, кур’єрів і навіть кондитерів. Зарплати — від 6 до 17 тис. грн. — залежать від міста, де розміщена вакансія, специфіки роботи, сфери і графіка.
Нерідко роботодавцями виступають великі іноземні та вітчизняні компанії, що мають багаторічні програми роботи зі студентами. З таких сезонників формується кадровий резерв, а сама компанія будує позитивний бренд роботодавця.
Подалі від Батьківщини
Не обійшла стороною українську молодь і загальнонаціональна мода на закордонні заробітки. Крім відомих вже Польщі і Чехії, є і більш екзотичні напрямки.
Влітку відкривається велика кількість вакансій в приморських містах. Тут шукають кадри у сферах торгівлі, готельному бізнесі, кафе і ресторанах. У невеликих містечках роботодавці бонусом до досить скромного окладу можуть пропонувати проживання та харчування для офіціантів, кухарів, адміністраторів готелів і пансіонатів, що робить їх пропозиції більш привабливими.
«Розпочнуться літні аграрні роботи не тільки в Польщі, але й в Іспанії, Італії, Швеції та ін. — Тому роботи для сезонних студентів вистачає вже зараз, а буде ще більше», — зауважила Тетяна Пашкіна.
«Проживання в готелі, переїзд (частіше автобусом) зазвичай бере на себе роботодавець. Потрібні офіціанти, інший обслуговуючий персонал. Оклади пропонують 250-450 євро на міс., плюс чайові. Якщо немає біометричного паспорта, доведеться витратити 35 євро на візу. Багато людей набирають в готелі, де переважають російськомовні туристи, тому можна обійтися без знання мови», — зазначила UBR.ua керівник агентства з працевлаштування Work Garant Тетяна Бугакова.
На морські курорти Туреччини і Єгипту в сезон також активно шукають аніматорів, хостесс, масажистів, прибиральниць і т. д. Щоправда, ті вакансії, де потрібен контакт з відпочиваючими, вимагають хоча б мінімального знання англійської. Особливо цінуються ті, у кого вже є якийсь досвід подібної роботи. Тут пропозиція стартує від $300-400/міс. (плюс чайові). Якщо є можливість підписати піврічний контракт — оклад обіцяють вищий.
Проживання та харчування часто теж лягають на плечі роботодавця. Хоча бувають і нюанси. Наприклад, переїзд (весь або в один бік) можуть попросити оплатити самостійно. За таких умов підробіток може бути не дуже вигідний, кажуть експерти.
Польща поза конкуренцією
Найлегше українцю зараз поїхати все ж таки у Польщу. За безвізом можна цілком легально працювати до 3 місяців. Чим українські студенти активно користуються. Тим паче, оклади там продовжують тішити наших заробітчан.
«За останній рік година роботи зросла в середньому з 8 до 10 злотих. На практиці виходить близько $700/міс. при робочому дні тривалістю 8-12 годин. Людей набирають активно, і не тільки молодь. Потрібні робочі руки на харчові (обробка, упаковка) та промислові виробництва (збірка автодеталей). Але проживання і харчування можуть попросити оплачувати самому, тому чистими в підсумку вийде близько $400-500/міс.», — каже Бугакова.
Багато закордонних роботодавців, які спеціалізуються на виробництві та будівництві, охоче візьмуть фахівця навіть без досвіду. Головне — готовність працювати багато і напружено. Зарплата там відповідна.
«Якщо середня зарплата в графі «інші країни» досягла 32 тис. грн., на некваліфікованих роботах, наприклад, у Польщі, можна заробити від 14 тис. грн., а шведські компанії пропонують зарплату вже в 55 тис. грн.», — відзначила у розмові з UBR.ua Тетяна Пашкіна.
Втім, заробити можна і зовсім не виходячи з дому. Українським фахівцям пропонують солідну кількість вакансій віддаленої роботи — від продавців, диспетчерів на телефоні, копірайтерів, перекладачів і вчителів англійської, до журналістів, програмістів, аналітиків і рекрутерів.
Денис Вергун
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас