Скільки отримуватимуть лікарі за надання первинної медичної допомоги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скільки отримуватимуть лікарі за надання первинної медичної допомоги

Казна та Політика
1531
Щорічна оплата лікаря первинної медичної допомоги за обслуговування дитини (батьки якої підписали декларацію з лікарем) до п’яти років складе близько 1,4 тис. грн.
Згідно з проектом постанови Кабінету міністрів України про затвердження порядку реалізації держгарантій медобслуговування населення за програмою медичних гарантій для первинної меддопомоги на 2018 рік, капітаційна ставка за обслуговування пацієнта, який підписав декларацію з лікарем (“зелений” список), становить 370 грн.
Документ також пропонує визначити коректувальні коефіцієнти для п’яти вікових груп. Так, за обслуговування дитини до п’яти років лікар буде отримувати чотири капітаційні ставки, дитини від шести до 17 років – 2,2 ставки (814 грн).
За надання первинної медичної допомоги людям у віці від 40 до 64 передбачено 1,2 ставки (444 грн), від 65 років – дві ставки (740 грн). Відповідно, одну ставку лікар буде отримувати за пацієнта у віці від 18 до 39 років.
Крім того, в разі, якщо медичне обслуговування пацієнта з зеленого списку здійснюється в гірських населених пунктах, коригувальний коефіцієнт становить 1,25 (462 грн). Місце обслуговування пацієнта визначається відповідно до декларації про вибір лікаря.
При цьому оплата за обслуговування пацієнтів з “червоного” списку (неперсоніфікована умовна кількість пацієнтів) становить 240 грн; до них не застосовуються коригуючі коефіцієнти
Крім того, щомісяця надавачі медпослуг “первинки” розраховують кількість пацієнтів з “червоного” списку за відповідною формулою.
У документі також зазначено, що тарифи включають в себе ставку на оплату медпослуг і ставку на оплату діагностичних послуг, в тому числі лабораторних досліджень.
Згідно з проектом постанови, в 2018 році підписання договорів між державними і комунальними медичними закладами та Національною службою здоров’я України (НСЗУ) планується здійснювати в два етапи. Перший етап передбачає підписання договорів пізніше 1 червня (на період з 1 липня до 31 грудня), другий – не пізніше 1 вересня (на період з 1 жовтня до 31 грудня).
Укладання договорів з НСЗУ можливе тільки з усіма комунальними медустановами “первинки”, які фінансуються за рахунок коштів медсубвенції з одного відповідного місцевого бюджету.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас