Сьогодні в Україні запровадили нові правила контролю якості продуктів: що зміниться — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сьогодні в Україні запровадили нові правила контролю якості продуктів: що зміниться

Казна та Політика
1665
Сьогодні, 4 квітня, набуває чинності закон про контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин.
Про це повідомляє пресс-служба Держслужби з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів.
Зокрема, уточнюється, що закон був прийнятий Верховною Радою України ще 18 травня 2017, але основна частина його положень набирає чинності саме сьогодні. Фактично на даний момент мова йде про нову систему контролю якості і безпеки харчових продуктів, коли держава більше не буде диктувати підприємствам, що і як робити, а тільки контролюватиме, щоб продукція була безпечною для людини.
Як повідомляється, цей закон дасть можливість перевірок бізнесу без сповіщення власників. Також вводиться новий формат періодичності перевірок бізнесу. Підприємства будуть перевіряти в залежності від ступеня ризику для життя і здоров’я людей.
“Підприємство, яке віднесено до високого ступеня ризику, буде перевірятися раз на квартал”, – йдеться в повідомленні. Згідно з новим законом, інспектори будуть здійснювати перевірки згідно з уніфікованими актами перевірки. Документ буде містити вичерпну кількість питань для перевірки і буде публічним.
Також закон вводить норму, згідно з якою інформація про підприємство, на якому була виявлена небезпечна продукція, буде публікуватися на сайті Держспоживслужби. Крім того, вводяться нові санкції для порушників. Сума штрафу для юридичних осіб може досягати 70 тис. гривень – в залежності від скоєного правопорушення.
Також при виявленні факторів на виробництві, які становитимуть загрозу для життя і здоров’я, інспектор має право прийняти рішення про тимчасове припинення роботи підприємства на термін до 10 робочих днів. Перевірки можуть проходити не тільки на виробництві, але й на складах і магазинах. Закон передбачає відеофіксацію перевірок, як інспекторами, так і власниками. Також закон передбачає зміни для імпортерів харчових продуктів і кормів.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас