Депутати підтримали законопроект "Про концесію" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутати підтримали законопроект "Про концесію"

Казна та Політика
708
Верховна Рада прийняла за основу законопроект №8125 “Про концесію”.
За законопроект у вівторок проголосували 240 народних депутатів.
Як зазначив голова парламентського комітету з питань економічної політики Андрій Іванчук, законопроект, зокрема, розмежовує регулювання концесії та інших форм державно-приватного партнерства, спрощує процедуру виділення земельних ділянок для концесійних проектів, встановлює єдину процедуру прийняття рішень у всіх формах державно-приватного партнерства, в тому числі концесії. При цьому право власності на об’єкт концесії залишається у місцевої територіальної громади, уточнив А.Іванчук.
“За статистикою, в ЄС підписано на EUR12 млрд концесійних договорів. Це сучасний інструмент, який дає поштовх до розвитку інфраструктури”, – зазначив глава комітету з економічної політики, представляючи законопроект у парламенті.
Водночас він визнав необхідність доопрацювання законопроекту до другого читання, зокрема, щодо концесійного конкурсу.
Згідно з повідомленням на сайті Міністерства економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ), законопроект встановлює термін концесії від трьох до 50 років. Ініціатором концесії можуть виступати органи державної влади, в управлінні яких перебувають відповідні об’єкти, або органи місцевого самоврядування, держкомпанії, а також потенційні концесіонери.
Законопроектом передбачається відбір концесіонера в чотири етапи: попередній відбір, подача конкурсних пропозицій учасниками, оцінка та вибір переможця і останній – переговори з переможцем, вказує МЕРТ.
Як зазначає Мінекономрозвитку, проект закону забезпечує імунітет концесіонера до змін законодавства шляхом стабілізаційного положення, а також передбачає можливість застосування міжнародного арбітражу для вирішення господарських спорів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас