Депутати відмовилися скасовувати e-декларування для громадських активістів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутати відмовилися скасовувати e-декларування для громадських активістів

Казна та Політика
1852
Парламент так і не підтримав включення до порядку денного чотирьох законопроектів, які стосувалися скасування е-декларування для громадських діячів.
Голова ВР Андрій Парубій закликав фракції і групи “відставити політичні емоції і політичне протистояння”. Він підкреслив, що важливо, щоб “публічні заяви не розходилися з реальним дією, інакше це не політика, інакше це “візантійщина”, а не європейська політика”.
Відповідаючи на закиди про те, що міжнародні організації чинять тиск на українську владу, щоб було скасовано е-декларування для громадських діячів, Парубій зазначив, що “міжнародний аспект теж має велике значення”.
Він нагадав, що 100 років тому, “коли Україна палала у війні і ми не мали підтримки партнерів, ми зазнали поразки. І сьогодні, коли ми знову проти російського агресора стоїмо сам на сам, нам потрібна підтримка цивілізованого світу. І сьогодні також міжнародний аспект цього закону має важливе значення”.
Нагадаємо, 23 березня 2017 року Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін у деякі закони України щодо особливостей фінансового контролю окремих категорій посадових осіб», згідно з яким суб’єкти декларування, зазначені у пункті 5 ч. 1 ст. 3 Закону «Про запобігання корупції», – представники антикорупційних громадських організацій, експерти та інші особи, які прямо чи опосередковано отримують фінансування з коштів міжнародної технічної допомоги, зобов’язані до 1 квітня 2018 року надати першу декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.
Ухвалення закону викликало значний суспільний і міжнародний резонанс, низка представництв іноземних держав в Україні назвали «кроком назад» поправки в закон про е-декларування.
22 березня 2018 року Верховна Рада відмовилася розглядати три законопроекти, які припиняють або переносять строк подання електронних декларацій про майно та доходи представниками громадських організацій, які займаються антикорупційною діяльністю.
28 березня президент Петро Порошенко закликав Верховну Раду скасувати законодавчу вимогу про подання громадськими активістами е-декларацій.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас