Олена Парфенюк: про роботу ProZorro. Друга річниця впровадження — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Олена Парфенюк: про роботу ProZorro. Друга річниця впровадження

Казна та Політика
854
1-го квітня виповнилась друга річниця, відколи набрав чинності закон про публічні закупівлі і ProZorro стало обов’язковим для використання.
І якщо перший рік характеризувався постійним зростанням цікавості до системи і пропорційним збільшенням усіх її показників. То другий завдяки аналізу відкритих великих даних про держзакупівлі дозволив почати відсліковувати закономірності — сезонні, географічні, категорійні тощо — і заклав підгрунтя для щорічної порівняльної аналітики.
А ще — показав стабільних лідерів системи серед регіонів, організаторів закупівель та постачальників.
Експерти торговельного майданчика Zakupki.Prom.ua зібрали дані, що демонструють досягнення ProZorro за рік із 1 квітня 2017 року по 1 квітня 2018 та вказують на рекордсменів.
Олена Парфенюк: про роботу ProZorro. Друга річниця впровадження
Із понад 411 тис. відкритих торгів, що були оголошені у системі за останній рік, 29% не відбулися, а 6% були скасовані з тих чи інших причин.
Однак завдяки успішним тендерам бізнес уклав із державою договорів на 254 млрд грн. І ще понад 30 млрд очікується, тобто закупівлі вже відбулися і будуть фіналізовані ближчим часом.
За сумою у лідерах серед постачальників ПАТНАК “Нафтогаз України” — укладено договорів на 21,2 млрд грн. На другому та третьому місцях з великим відривом — ТОВ “Автомагістраль Південь” (5,8 млрд) і ТОВ “ПБС” (4,3 млрд).
Олена Парфенюк: про роботу ProZorro. Друга річниця впровадження
Серйозним рекордсменом є столиця і її держоргани. Київська область лідирує і за бюджетом (268 млрд), і за кількістю (113 тис.) оголошених тендерів, а Київська міська держадміністрація (КМДА) проводить закупівель найбільше серед усіх держустанов (62 тис.).
Хоча це не дивно – у столиці зосереджено багато міністерств, відомств та великих державних підприємств, які проводять численні закупівлі на значні суми.
Варто відзначити Дніпропетровський (53 тис. закупівель на 38 млрд грн) та Донецький (36 тис. закупівель на 30 млрд грн) регіони. Вони настільки активно проводять закупівлі в ProZorro, що входять у ТОП-3 за кількістю тендерів, значно випереджаючи інших.
А от за бюджетом Львівська (31 млрд) область витісняє Донецьку із трійки лідерів. При чому Одеська (28 млрд) та Харківська (28 млрд) також майже наздогнали рекордсменів.
Олена Парфенюк: про роботу ProZorro. Друга річниця впровадження
Що стосується представників бізнесу, у рейтингу за кількістю пропозицій, які виграли в аукціоні, на першому місці ТОВ “БАДМ-Б” (2,7 тис). На другому — ТОВ “Український папір” (2,3 тис.), на третьому — ТОВ “Епіцентр К” (1,7 тис.).
Цікаво, що за незначної різниці у перемогах в закупівлях, сума договорів, укладених цими компаніями з державою, навіть приблизно не однакова: ТОВ “БАДМ-Б” — 421 млн, ТОВ “Український папір” — 250 млн, ТОВ “Епіцентр К” — 147 млн.
Також варто зазначити, що ТОВ “Епіцентр К” є лідером у ТОПі компаній, які найактивніше оскаржують закупівлі в ProZorro (701 вимоги/скарги).
ТОВ “Український папір” також завзято бореться за свої права — 4 місце у цьому рейтингу, 378 вимоги/скарги. А ТОВ “БАДМ-Б” за таким показником — лише на 14 місці (172 вимоги/скарги).
Олена Парфенюк, керівник департаменту державних закупівель торговельного майданчика Zakupki.Prom.ua
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас