Суд задовольнив позов власника євробондів ПриватБанку про стягнення $663 тис. боргу за цінними паперами - ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суд задовольнив позов власника євробондів ПриватБанку про стягнення $663 тис. боргу за цінними паперами - ЗМІ

Фондовий ринок
335
Господарський суд Києва за підсумками засідання 28 березня повністю задовольнив позов THEO Worldwide Corp до ПриватБанку (Київ) і пов’язаної UK SPV Credit Finance (Великобританія) про стягнення $663 тис. боргу за емітованими британською структурою єврооблігаціями.
Про це агентству “Інтерфакс-Україна” повідомило обізнане джерело.
За його даними, деталі рішення суду не підлягають оприлюдненню через наявність угоди про нерозголошення інформації.
Згідно з Єдиним реєстром судових рішень, THEO Worldwide Corp в першій половині 2017 року подало позов до Господарського суду Києва до ПриватБанку і UK SPV Credit Finance. Іншими особами на стороні відповідача є Міністерство фінансів України, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, Національний банк України, на стороні позивача – GLAS Trust Corporation Limited, а також трасті за євробондами – Deutsche Trustee Company Limited та Madison Pacific Trust Limited.
Позивач звернувся до суду з вимогою визнати недійсною процедуру обміну єврооблігацій на акції додаткової емісії (bail-in) під час націоналізації фінустанови і стягнути з ПриватБанку $663 тис. боргу за цінними паперами, що належали йому.
Як повідомлялося, в рамках націоналізації ПриватБанку його зобов’язання перед спеціально створеною британською компанією (SPV) – емітентом єврооблігацій – підлягали процедурі bail-in і були обмінені на акції додаткової емісії банку.
Мова йде про три випуски єврооблігацій: на $175 млн за ставкою 10,875% з погашенням 28 лютого 2018 року, на $200 млн за ставкою 10,25% з погашенням 23 січня 2018 року, з яких $40 млн. було погашено в серпні 2016 року, а також на $220 млн за ставкою 11% (облігації субординованого боргу) з погашенням у 2021 році.
Емітентом єврооблігацій з погашенням в січні і лютому 2018 року виступило зареєстроване у Великобританії спеціальне підприємство (special purpose vehicle, SPV) UK SPV Credit Finance plc. Єврооблігації з погашенням у 2021 році були емітовані через ICBC Standard Bank Plc (Великобритария), однак під час їх реструктуризації цей борг був переоформлений на UK SPV Credit Finance plc.
Після націоналізації ПриватБанку компанія-емітент цінних паперів залишилася в його власності.
На початку жовтня 2017 року ПриватБанк змінив трасті з єврооблігацій на $175 млн з погашенням 28 лютого 2018 року і на $200 млн з погашенням 23 січня 2018 року. З 3 жовтня 2017 року новим довірителем виступає Madison Pacific Trust Limited замість Deutsche Trustee Company Limited (Великобританія).
У свою чергу, Національний банк України 27 жовтня 2017 року погодив зміну структури банківської групи ПриватБанк. З її складу виключені SIA “PrivatLizings” (Латвія), ТОВ “Приватофіс” (Дніпро), UK SPV Credit Finance PLC і Ukraine Mortgage Loan Finance NO.1 PLC (Великобританія).
Madison Pacific Trust Limited 2 листопада повідомив банк про дострокове стягнення заборгованості за євробондами.
Крім того, 8 листопада Madison Pacific Trust UK Limited і SPV Credit Finance plc подали заяви в Лондонський арбітражний суд для ініціювання арбітражного провадження.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас