Кожна 7 компанія з "чорного списку" АМКУ продовжує вигравати тендери — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кожна 7 компанія з "чорного списку" АМКУ продовжує вигравати тендери

Казна та Політика
569
163 компанії зі списку порушників Антимонопольного комітету України незважаючи на заборону продовжують вигравати тендери і укладати договори з державними структурами.
Про це повідомляє ЕП з посиланням на “Центр протидії корупції”.
Відповідно до закону, компанія не допускається до участі в державних закупівлях на три роки, якщо її притягували до відповідальності за змову на торгах.
Такі рішення приймають Антимонопольний комітет і його підрозділи і відповідно формують так званий “чорний список”. Всього в “чорному списку” АМКУ на кінець 2017 року було 1108 компаній.
У більшості випадків компанії-порушники успішно брали участь у допорогових закупівлях. 9 з них ще й перемогли в тендерах, що дозволило отримати майже 66 млн гривень від держустанов.
І якщо в другому випадку компанії порушують закон, надаючи неправдиву інформацію замовнику про відсутність їх у “чорному списку”, то укладання договорів з компаніями-порушниками на допорогах не є порушенням. Деякі замовники свідомо дроблять суми закупівель на менші, щоб замість тендерів проводити допорогові закупівлі.
“Закон не вимагає, щоб державні замовники перевіряли учасників процедур закупівель – чи не знаходяться вони в “чорному списку” АМКУ”, – говорить Олександр Литвин, юрист ЦПК.
“Однак вони мають право перевірити цю інформацію. Зробити це досить просто – варто лише зайти на сайт АМКУ і в два кліки перевірити наявність компанії в “чорному списку”, – додає він.
“На жаль, ми виявляємо багато випадків, коли держустанови ігнорують таку можливість. Це дозволяє компаніям-порушникам подавати неправдиву інформацію і успішно отримувати кошти від держустанов”, – говорить Литвин.
Загальна сума, яку отримали компанії-порушники і на тендерах, і на допорогових закупівлях в 2017 році, може дорівнювати сотням мільйонів гривень. Наприклад, за даними Open Data Bot, в 2016 році такі компанії виграли тендери на 460 млн гривень. Більшість з цих угод були укладені до кінця року, а саме в жовтні-грудні.
Якщо проаналізувати компанії з “чорного списку”, багато хто з них були помічені в гучних публічних скандалах, пов’язаних з корупцією.
“Рішенням проблеми може стати створення реєстру, автоматично підтягувати інформацію з “ чорного списку” в систему “Прозорро”. Крім того, варто також переглянути норму про можливість участі компаній-порушників у допорогових закупівлях”, – зазначають в ЦПК.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас