З липня у лікарів з'явиться економічний стимул підписувати декларації з пацієнтами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З липня у лікарів з'явиться економічний стимул підписувати декларації з пацієнтами

Особисті фінанси
3029
Лікарі первинних медичних закладів після їх автономізації отримають економічний стимул до підписання декларації з пацієнтами, заявив радник в. о. міністра охорони здоров’я Олександр Ябчанка.
Він зазначив, що після того, як район, місто або об’єднана територіальна громада автономізує свої заклади первинної медичної допомоги, за ту частину населення, яка вже підписала декларації з лікарями, медустанови будуть отримувати кошти за більш високою тарифікацією.
“За ту частину, з якої установа не підписала договори, вона все одно базово буде отримувати кошти, але за ту частину пацієнтів, які вже підписали декларацію з лікарем, установа буде отримувати кошти за відповідною капітацією. Відповідно, це економічний стимул підписувати декларації і переходити на нову модель фінансування”, – сказав він.
Крім того, О. Ябчанка зазначив, що стимул якомога швидше підписати декларацію виникне і у пацієнта.
“Пацієнт зрозуміє, що з найкращим лікарем декларації вже підписані, відповідно, він вже не зможе його вибрати, оскільки той вже набере свої 2 тис. декларацій (з пацієнтами – ред.). Таким чином, з’явиться стимул для пацієнта”, – сказав він.
У свою чергу, заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк повідомив, що дохід сімейного лікаря, педіатра та терапевта вже з липня буде залежати від кількості пацієнтів, які підписали з ним документ.
При цьому він акцентував, що входження медзакладів первинної медичної допомоги в реформу повинна забезпечити місцева влада.
“Ми очікуємо, що місцева влада подбає, щоб у людей була можливість обрати своїх лікарів. Для цього на місцях повинні бути створені дуже прості умови, щоб заклади первинної допомоги були підключені до електронної системи охорони здоров’я. На місцях знають, як це робити, ми давали відповідні інструкції і дуже сподіваємося, що вони до квітня будуть виконані”, – сказав заступник міністра.
Як повідомлялося, автономізація закладів первинної медичної допомоги є обов’язковою для їх приєднання до медичної реформи, оскільки тільки статус комунального некомерційного підприємства дозволить їм співпрацювати з замовником послуг – Національною службою здоров’я України. При цьому медустанови повинні приєднуватися до реформи одночасно – цілим районом, містом або об’єднаною територіальною громадою. Це обумовлено тим, що медична субвенція перераховується до місцевого бюджету і, відповідно, може бути замінена для цілого бюджету, а не для окремої установи.

Довідка Finance.ua:

  • Кампанія з вибору лікаря розпочнеться в квітні.
  • Місцеві ради зобов’язані до 1 липня 2018 року ухвалити рішення про автономізацію закладів первинної медичної допомоги.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас