Гройсман розповів, коли може подешевшати газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гройсман розповів, коли може подешевшати газ

Енергетика
1303
Ціна на газ в Україні може бути знижена за умови припинення імпорту “блакитного палива”.
Про це під час Години запитань до уряду сказав прем’єр-міністр Володимир Гройсман.
“Нам потрібно перестати імпортувати газ. Ми сконцентрувалися на програмі збільшення видобутку українського газу. Укргазвидобування у минулому році наростило видобування на 700 млн кубометрів. Ціна газу формується відповідно до ринкових умов”, – зазначив Гройсман.
Він наголосив, що Україна зможе самостійно формувати ціну на газ усередині країни, коли розпочне експортувати ресурс, що орієнтовно має відбутися у 2020 році.
“Уряд не має жодних повноважень щодо регулювання ціни комерційного газу в країні. Відповідно, НАК “Нафтогаз України” є абсолютно незалежною державною компанією та ухвалює рішення на власний розсуд”, – додав Гройсман.
Нагадаємо, підвищення цін на газ вимагає постанова Кабінету міністрів № 187 від 22 березня 2017 року, розроблена Міністерством економічного розвитку і торгівлі.
Так, відповідно до документу, ціна розраховується на базі імпортного паритету (середня ціна імпортного газу за певний період – ред.).
Уряд повинен був опублікувати цей показник ще 1 липня 2017 року. Замість цього 26 вересня 2017 року Кабмін протокольним рішенням відклав дату публікації на невизначений термін.
Відстрочити оприлюднення ціни вирішили до узгодження механізму її визначення з МВФ та Європейським енергетичним співтовариством. До публікації рішення ціна залишиться на поточному рівні — 4,942 тис грн за тисячу кубометрів без ПДВ.
За методикою, яка діє в даний момент, якщо за підсумками року є відхилення “плюс/мінус” 10%, ціна на наступний опалювальний сезон повинна переглядатися.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас