Українці розробили інтернет-платформу для захисту державної мови — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці розробили інтернет-платформу для захисту державної мови

Казна та Політика
669
Український стартап AxDraft розробив платформу, яка допомагає безкоштовно і швидко підготувати документи для захисту прав споживачів на отримання інформації українською мовою.
У кейсі “Захистити українську мову” є зразки скарг на порушення законодавства про мову в закладах громадського харчування, супермаркетах і інтернет-магазинах.
Користувачеві потрібно лише зареєструватися, відповісти на кілька запитань і заповнити дані. Інформація автоматично переноситься між документами користувача. Документ буде індивідуалізовано відповідно до вимог користувача, вичитано і відформатовано. Зразки документів розробила громадська організація “Незалежні”.
“Завдяки таким формам скарг Держспоживслужба неодноразово проводила перевірки і складала постанови про адміністративні правопорушення за порушення правил торгівлі”, – говорить юрист Олександр Золотухін.
За словами юриста, нещодавно власника закладу притягнули до адмінвідповідальності за відсутність маркування цінників, а також ненадання відповіді на скаргу.
Якщо в кафе або супермаркеті відмовляються обслуговувати українською, немає меню державною мовою або ж чиновник виступав без перекладу, одним з ефективних способів захистити свої права є подача скарги та інформаційного запиту.
“Українська мова є єдиною державною мовою на території України. Вона вільно і обов’язково використовується не тільки в державному, а й у приватному секторі. Сюди входять і відносини між споживачами”, – говорить юрист.
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас