NASA заявило про втрату незабаром ще одного космічного телескопа — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

NASA заявило про втрату незабаром ще одного космічного телескопа

Світ
715
Зовсім недавно ми повідомляли про те, що час роботи телескопа Кеплер підходить до свого завершення – у апарата залишилося всього кілька місяців до того, як його паливні баки повністю спорожніють.
Тепер же американське аерокосмічне агентство NASA повідомило про проблеми з орбітальною обсерваторією Фермі. У космічного телескопа заклинив один з двигунів, що керує положенням однієї з його сонячних панелей.
“16 березня цього року обсерваторія Фермі зафіксувала неполадки в роботі двигуна одного з блоків її сонячних панелей. В результаті цього зонд перейшов в безпечний режим і відключив усі інструменти. Зараз фахівці NASA намагаються розкрити причину неполадки і розглядають можливість продовжувати спостереження, використовуючи панель, яку заклинило”, – з посиланням на інженерну команду NASA повідомив відомий астроном Джонатан Макдауелл.
Нагадаємо, що виведення телескопа “Фермі” на орбіту відбулося 11 червня 2008 року. Спочатку проект називався GLAST, проте в серпні того ж року був перейменований на честь фізика Енріко Фермі, який брав участь у Манхеттенському проекті, а також що був основоположником фізики високих енергій. Космічний апарат обладнаний двома основними інструментами – телескопом LAT, призначеним для огляду неба в гамма-діапазоні, а також детектором гамма-спалахів GBM.
За десять років своєї роботи телескоп встиг виявити тисячі нових гама-сплесків, гігантських чорних дір та інших об’єктів, що випромінюють світло найвищих енергій, в тому числі і слід від злиття двох пульсарів, відкритий гравітаційною обсерваторією LIGO в серпні минулого року.
Інженери NASA зазначають, що проблеми з двигунами сонячних батарей апарата можуть серйозно обмежити його функціональність і ефективність. Якщо їхню роботу не вдасться відновити, то це взагалі може поставити хрест на подальшій науково-дослідній роботі телескопа. Справа в тому, що апарат обертається на досить низькій круговій орбіті навколо Землі. У разі, якщо батареї апарата втратять здатність змінювати своє положення, то в деяких місцях орбіти він буде отримувати дуже мало сонячної енергії. Команда, що працює з Фермі, поки не може зрозуміти, що саме викликало поломку двигуна сонячної панелі.
Є припущення, що збій пов’язаний не з механічною, а електронною природою. Якщо це дійсно так, то інженери, швидше за все, зможуть відновити працездатність телескопа. В такому випадку буде розглядатися можливість зменшення енергоспоживання для відновлення наукової частини місії, але для початку необхідно зрозуміти точну причину поломки.
За матеріалами:
bigmir.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас