Кількість власних торговельних марок в українських супермаркетах в рази менша, ніж у Європі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кількість власних торговельних марок в українських супермаркетах в рази менша, ніж у Європі

Фондовий ринок
552
Згідно з даними за аналізованими категоріями Nielsen, частка ВТМ в Україні у 2017 році становить 11,7% в обсягах продажів. У той час як в цілому в Європі частка ВТМ, за даними 2016 року, становила 31,4% і постійно зростає.
Схожа ситуація, де можливості для розвитку приватних марок мереж великі, спостерігається в країнах Латинської Америки, Північної Америки та в країнах Тихоокеанського регіону, де частка ВТМ становить нижче ніж 20%, за даними 2016 року.
“Одне з обмежень, з якими стикаються мережі, – це продуктивна здатність бренду. Інколи мережам складно знайти партнера, який готовий виробляти приватну марку в потрібному обсязі. У більшості випадків бренди готові і мають необхідну виробничу потужність. Дилема в тому, проводити чи ні конкуруючу марку в портфелі бренду. Тому важливо розвивати малих і середніх виробників, які будуть зацікавлені у виробництві ВТМ для мереж”, — коментує Юрій Ліщук, директор по роботі з роздрібними мережами Nielsen в Україні.
Чому покупці готові віддавати перевагу власним торговим маркам мереж? В Україні — тому що “дешевше, ніж марки виробників” — говорять споживачі вже кілька років поспіль. Однак у 2017 році знизилася кількість тих покупців, які вважають, що приватні марки – це “оптимальне співвідношення ціни та якості” — з 36% до 24%.
Серед товарів, які українські споживачі воліють купувати під власною торговою маркою, лідирують бакалія (рис, борошно, цукор тощо) — 78%, молочні продукти (70%), консервовані і запаковані продукти харчування (68%), чистячі і миючі засоби для дому (60%), паперові вироби (туалетний папір, серветки і т. д.) — 59%.
“Сьогодні бренди мають справу з поколінням міленіум, яке через 10 років витіснить бебі-бумерів і буде становити більшість покупців в світі. Мілленіали більш відкриті до нового і готові пробувати нові продукти. Це стосується і приватних марок мереж. Це покоління вимогливе до всього, що забезпечує зручність і пропонує будь-які варіанти товарів для будь-якого способу життя. Так народжується лояльність до бренду, незалежно від того, відомий це бренд чи приватна марка мережі. Якість і додаткова цінність — ось що цінує мілленіал”, — вважає Юрій Ліщук.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас