Стрімке зростання попиту на шоколад підняло ціну какао-бобів на 30% з початку року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стрімке зростання попиту на шоколад підняло ціну какао-бобів на 30% з початку року

Аграрний ринок
621
Какао-боби подорожчали в Нью-Йорку на 30% з початку 2018 року і увійшли в число найбільш перспективних сировинних активів завдяки підвищеному попиту і очікуваному дефіциту пропозиції, пише Dow Jones.
У грудні ціни були на 10-річному мінімумі на тлі рекордних поставок з Кот-д’Івуару, а минулого тижня відновилися до максимуму за 16 місяців.
Разом з тим швидке зростання цін на шоколад перед великодніми святкуваннями малоймовірне, відзначають експерти: виробники шоколаду і цукерок готуються до сплесків попиту заздалегідь, поповнюючи запаси за кілька місяців, щоб уникнути волатильності. У 2018 році католики і протестанти відзначають Великдень 1 квітня.
Після енергійного зростання з початку року котирування травневих ф’ючерсів на какао-боби в понеділок впало найшвидшими темпами за 12 тижнів – на 3,1%, до $2445 за тонну, на торгах в Нью-Йорку. Однак у вівторок контракт відновив підйом, подорожчавши на 2,5% і знову перевищивши $2500 за тонну.
На біржі ICE в Лондоні ф’ючерс на какао-боби піднявся на 26% з початку року, до 1735 фунтів. При цьому світовий сировинний індекс S&P GSCI знизився на 0,2%.
Багато аналітиків вважають, що потенціал подальшого зростання зберігається, оскільки ринок какао-бобів занадто довго перебував у пригніченому стані.
“Що дійсно змінилося з лютого – так це перехід спекулятивних інвесторів від чистих “коротких” до чистих “довгих” позицій”, – коментує стратег JPMorgan по сільськогосподарській продукції Трейсі Аллен. На початку січня обсяг “коротких” позицій (ставок на зниження ціни какао-бобів) досягав рекордних величин.
Однак є й ті, хто вважає, що світовий ринок какао перекуплений: засновник чиказького видання про сировинні товари Hightower Report Девід Хайтауер вважає, що варто почекати до середини квітня, щоб правильно оцінити перспективи врожаю на Західному узбережжі Африки.
Метеорологи повідомляють про сприятливі погодні умови для какао-бобів в Гані і Кот-д’Івуарі найближчим часом. Однак посушлива погода в попередні тижні погіршила якість бобів у регіоні, і поставки можуть знизитися.
В кінці лютого погодні побоювання змусили владу Гани знизити прогноз виробництва какао-бобів на поточний сільгоспрік з 900 тис. до 700 тис. тонн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас