Україна ризикує стати перевалочним пунктом з ввезення сурогатного алкоголю до ЄС - ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна ризикує стати перевалочним пунктом з ввезення сурогатного алкоголю до ЄС - ЗМІ

Казна та Політика
370
Україна стала лідером з контрабанди сигарет в Європу, а тепер ризикує повторити історію Литви – набути статус “транзитного пункту” незаконного алкоголю в ЄС. Про це пише видання EU Reporter.
Відзначається, що алкогольна галузь в Україні має серйозні проблеми з регуляцією. При цьому Україна є єдиною країною, де досі існує державна монополія на виробництво спирту, відзначає видання.
“Це означає, що алкогольна промисловість перебуває під повним контролем і в сфері відповідальності державних органів. Водночас різке збільшення акцизів на алкоголь – майже до рівня країн ЄС – і, відповідно, цін, призвело до зростання виробництва сурогатної продукції”, – наголошується в матеріалі.
За даними Міжнародного валютного фонду (МВФ), виробництво незаконного алкоголю в Україні становить близько 60% ринку, тоді як в інших країнах цей показник сягає в середньому не більше ніж 25%.
“Згідно з дослідженнями української антикорупційної правозахисної організації, щонайменше половина заводів випускають нелегальний спирт, а 10 з 30 заводів займаються виробництвом контрафактної продукції”, – зазначає видання.
Згідно з аудитом міжнародної компанії PwC, через “чорний ринок” алкоголю бюджет України не отримує щороку понад 12 млрд гривень (360 млн євро).
За даними видання, питання нелегального алкоголю з України вже активно обговорюють європейські парламентарі. Цю проблему буде внесено до порядку денного найближчої робочої зустрічі з українським урядом.
Нагадаємо, Держприкордонслужба України регулярно звітує про випадки контрабанди нелегального алкоголю і спирту. Приміром, більш ніж 2,5 тонни спирту знайшли прикордонники Могилів-Подільського загону на березі Дністра. Рідину перевозили на чотирьох автомобілях серед порожніх бочок.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас