NASA: Після року в космосі 7% генів астронавта змінилися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

NASA: Після року в космосі 7% генів астронавта змінилися

Технології&Авто
1932
NASA завершило своє дослідження «Twin Study», під час якого один з близнюків-астронавтів провів у космосі цілий рік, а його брат зробив кілька короткострокових польотів – в сумі вони склали 54 дні. За результатами численних медичних спостережень відомство заявило, що перебування в космосі змінює частину ДНК людини.
Як розповіли вчені, багато фізичних змін Скотта Келлі – наприклад, зріст або орієнтування в просторі, прийшли в норму після річного перебування на Землі, проте 7% його ДНК змінилися назавжди. В результаті цього NASA зробило висновок, що існує якийсь «космічний ген», який активується лише після потрапляння людини в умови перебування в космосі, що і призвело до зміни генів Скотта Келлі.
У числі генів, які зазнали зміни, виявилися гени, пов’язані з імунною системою, формуванням кісткової тканини, кисневим голодуванням і надмірної кількості вуглекислого газу в організмі. У NASA не уточнили, як ці зміни вплинули на здоров’я астронавта. Однак, судячи із заяви самого Келлі, в якій він розповів, що «з подивом дізнався про дослідження з газет», значних змін з його здоров’ям не відбулося.
Як припускають вчені, причиною таких змін могли стати кілька факторів: відмінності в їжі, навколишньому середовищі або вплив деяких «випромінювань». Водночас в NASA перевірили розумові здібності Скотта Келлі, проте особливих змін до початку польоту і після його завершення вони не помітили.
В організації розповіли, що подібне дослідження унікальне, і його непросто буде повторити. 54-річні ідентичні близнюки Келлі, як і всі ідентичні близнюки, мають абсолютно однакову ДНК, що робить їх ідеальними кандидатами для такого експерименту. Однак серед астронавтів такий збіг дуже рідкісний.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас