День фінансів, 14 березня: заміна гривні монетами, зміни в обігу копійок і монетизація пільг на проїзд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

День фінансів, 14 березня: заміна гривні монетами, зміни в обігу копійок і монетизація пільг на проїзд

968
Середа, 14 березня. Копійка рубль береже – девіз цього дня. Так, 1, 2, 5 і 25 копійок незабаром “округлюватимуть”, а 1, 2, 5 і 10 гривень перетворяться на монети. Чи стануть українці від цього багатшими, вирішувати Вам:
Змінено правила обігу дрібних копійок. В. о. Голови НБУ Яків Смолій оголосив, що з 1 липня 2018 року в Україні будуть застосовуватися правила округлення загальних сум готівкових розрахунків. Для спрощення розрахунків будуть встановлюватися правила округлювання загальної суми покупки: від 1 до 4 копійок, округлюється в бік зменшення, від 5 до 9 копійок – округлюється в бік збільшення до найближчої суми.
Презентовано заміну деяких банкнот. НБУ презентував нові обігові монети номінальною вартістю 1, 2, 5 і 10 гривень. Ці монети з часом замінять банкноти відповідних номіналів, які зараз перебувають в обігу. Нові монети матимуть сріблястий колір, будуть невеликими. За планом вводитися в обіг вони будуть поетапно.
Чому не на пластик? В. о. голови НБУ Яків Смолій повідомив, що раніше банкнотно-монетний двір НБУ почав використовувати український льон замість бавовни для виготовлення банкнот гривні. Чи будуть введені гроші з полімерних матеріалів – Смолій дав відповідь.
Впроваджено монетизацію пільг на проїзд. Кабмін запровадив монетизацію пільг на проїзд усіма видами транспорту загального користування на міських, приміських та міжміських маршрутах. Фінансування витрат буде здійснюватися за рахунок місцевих бюджетів. Як це буде відбуватися, читайте тут.
Встигли і пояснити зміцнення гривні до долара. На співвідношення гривні до долара США, як повідомили в Національному банку частково вплинуло зниження курсу долара відносно основних світових валют, насамперед до євро.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас