Теплоелектростанції можуть рік не повертати державі кредити на 1,7 млрд грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Теплоелектростанції можуть рік не повертати державі кредити на 1,7 млрд грн

Енергетика
206
Уряд дав відстрочку на рік для підприємств теплової генерації на повернення 1,7 млрд грн кредитів ДП “Енергоринок”. Таке рішення міністри ухвалили 14 березня 2018 року.
Кабмін продовжив до травня 2019 року строк погашення кредитів, які державний “Ощадбанк” видав “Енергоринку” для авансових платежів енергогенеруючим компаніям. ТЕС повинні були купити на ці гроші вугілля.
У січні 2018 року уряд розподілив ще 2 млрд грн кредитів для теплової генерації. Водночас інші виробники, в тому числі державні “Енергоатом”, “Укргідроенерго”, “Укренерго”, не отримали авансів.
Повернення кредитних коштів закладено цільовою надбавкою у ​​тарифи споживачам.
Зазначимо, що Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) відкрило кримінальне провадження проти співробітників Національної комісії регулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП). НАБУ підозрює, що протягом 2016-2017 років службові особи НКРЕКП, зловживаючи службовим становищем, діючи в інтересах енергетичного холдингу “ДТЕК”, ухвалювали рішення на користь холдингу, що призвело до ущемлення інтересів інших виробників електроенергії.
Компанії ДТЕК отримують найбільше кредитів від “Енергоринку”, адже в холдинг входять відразу три генеруючі компанії ТЕС — “ДТЕК Західенерго”, “ДТЕК Східенерго” і “ДТЕК Дніпроенерго”.
У коментарі Delo.UA голова регулятора Дмитро Вовк заявив, що досудове виробництво юридично безперспективне і є черговою атакою на репутацію комісії. Адже комісія “прозоро виконувала розпорядження уряду.
Як відомо, в березні 2016 року НКРЕКП затвердила нову методику визначення оптової ринкової ціни на електроенергію. Це ціна, за якою ТЕС продають електроенергію на ринку. В ній, зокрема, враховується ціна на вугілля.
Згідно з новою методикою, вартість вугілля у виробництві вугільно-теплової генерації рахується за формулою “вартість вугілля в порту Роттердам плюс вартість його доставки в Україну”.
Через застосування нової формули теплові генерації, в тому числі генерації ДТЕК Ріната Ахметова та державне “Центренерго”, стали продавати електроенергію дорожче.
Після введення в дію “роттердамської” формули єврооблігації ДТЕК подорожчали на 40%. За інформацією ЗМІ, до подорожчання папери скуповувала компанія ICU.
Співвласником ICU був екс-міністр енергетики Володимир Демчишин. У цій же компанії раніше працював нинішній голова НКРЕКП Дмитро Вовк.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас