Українці почнуть отримувати підвищені пенсії тільки з 2043 року - проект закону — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці почнуть отримувати підвищені пенсії тільки з 2043 року - проект закону

Казна та Політика
2910
Влада підтвердила свої наміри ввести з 2019 року накопичувальні пенсії. Як повідомили нам в профільному парламентському комітеті, на своєму засіданні він рекомендував прийняти законопроект №6677 в першому читанні і за основу.
Документ вносить кардинальні зміни до закону про пенсстрахування, наприклад, позабюджетний Накопичувальний пенсфонд (НФ, поки не діє) планують замінити на недержавні пенсфонди, але під контролем Пенсфонду України, пише Сегодня.
Проектом закону передбачається, що з 1 січня 2019 року всі працюючі за наймом і приватні підприємці молодше 35 років будуть зобов’язані щомісяця відраховувати 2% своєї зарплати на особисті пенсрахунки з щорічним збільшенням на 1% на рік до 7% до 2024 року. Ті, кому виповнилося понад 35 років, можуть брати добровільну участь у накопичувальній системі. У вигляді компенсації обіцяють зменшити податок на доходи фізосіб з 18% до 15% і скасувати “військовий” податок 1,5%. Але в підсумку податки і відрахування до 2024 року складуть 22%.
Накопичені пенсійні заощадження можна успадковувати і використовувати повністю або частково до настання пенсійного віку для лікування тяжких захворювань, в складних життєвих ситуаціях, для оплати освіти дітей, купівлі нерухомості. Природно, що в майбутньому це зменшить розмір пенсії.
Якщо закон приймуть, то перші масові виплати накопичувальних пенсій почнуться з 2043 року, коли нинішнім 35-річним буде по 60, за умови, що на той час влада не підвищить пенсвік. Комітет з питань соцполітики, зайнятості та пенсзабезпечення рекомендував депутатам прийняти законопроект за основу і доопрацювати до другого читання. Але в комітеті поки не знають, коли його винесуть на розгляд до сесійної зали.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас