Підвищення облікової ставки НБУ не вплине на прогнозовану інфляцію - Данилишин — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підвищення облікової ставки НБУ не вплине на прогнозовану інфляцію - Данилишин

Казна та Політика
466
У Раді НБУ вважають, що підвищення облікової ставки не матиме впливу на утримання інфляції в рамках, передбачених Основними засадами грошово-кредитної політики на 2018 рік та середньострокову перспективу.
Про це на своїй сторінці у Facebook написав голова Ради НБУ Богдан Данилишин.
«Черговий раз зазначу, що природа інфляції, яка спостерігається зараз в Україні, чималою мірою має немонетарні складові. Тому підвищення облікової ставки НБУ, особливо з урахуванням того, що до цих дій Правління НБУ вдалося із запізненням, не матиме ефективного впливу для утримання інфляції в рамках, передбачених Основними засадами грошово-кредитної політики на 2018 рік та середньострокову перспективу», – зазначив Данилишин.
Він зауважив, що цикл підвищення облікової ставки, який проводить Правління НБУ, негативно впливатиме на динаміку ВВП у поточному році. Зважаючи на те, що останні роки гривня протягом лютого-липня демонструє сезонне укріплення, до України надходить капітал неінвестиційного характеру. Підвищуючи облікову ставку, що веде до збільшення доходності ОВДП, Правління НБУ створює сприятливі умови для нерезидентів у плані отримання доходу від короткотермінових високодохідних операцій. Юридичні особи, які продавали валюту у січні-лютому поточного року для придбання гривневих ОВДП, прогнозовано будуть мати подвійну вигоду – за рахунок відносно високої доходності державних цінних паперів (вона перевищує 16% річних) та за рахунок коливань курсу, оскільки у квітні-липні гривня історично ревальвує.
Як приклад – ОВДП строком на 3 місяці для іноземних інвесторів можуть забезпечити значний обсяг прибутку: продаж валюти у січні по 28,5 грн за дол., розміщення гривні під 16% у ОВДП, у разі купівлі у квітні валюти по 27,2 грн за дол. (такий курс є вельми ймовірним, зважаючи на сезонне укріплення гривні), забезпечить прибуток за 3 місяці в розмірі 37% річних.
Нагадаю, що джерелом виплат доходу нерезидентам є державний бюджет України.
Також слід зазначити, що нерезиденти, усвідомлюючи сезонність укріплення нацвалюти України, в серпні-вересні будуть фіксувати отриманий дохід за шестимісячними ОВДП та купувати іноземну валюту за гривню. Це може додатково посилити тиск на гривню саме під час її сезонного послаблення, яке зазвичай відбувається на початку осені.
Таким чином, чергове підвищення облікової ставки НБУ, окрім негативного впливу на економічне зростання, може опосередковано привести й до посилення курсових коливань (зниження курсу гривні).
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас