Нова квантова пам'ять зберігає інформацію 8 годин — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нова квантова пам'ять зберігає інформацію 8 годин

Технології&Авто
502
За допомогою спеціальних алмазів з дефектами вченим з Віденського технічного університету вдалося збільшити час зберігання квантової інформації до кількох годин.
Розробка квантових датчиків, комунікаційних систем та квантових комп’ютерів спотикається об суттєву проблему — важко тривалий час зберігати квантову інформацію, бо вона розсіюється за частки секунд при взаємодії з навколишнім середовищем.
Група Йоханнеса Майєра використовувала крихітні алмази з навмисно привнесеними дефектами, виготовлені японськими колегами. Зазвичай алмаз складається з атомів вуглецю, але після опромінення можливо впровадити в його структуру атоми азоту, який залишає поруч з собою незайняте місце в кристалічній решітці — так звана азотно-заміщена вакансія. Атом азоту і порожнє місце можуть приймати різні стани, тому цей дефект можна використовувати для зберігання квантового біта.
Вирішальне значення має питання тривалості збереження стабільності цієї інформації. Вченим вдалося вперше експериментально визначити період, за який дефекти в алмазі не втрачають кубіти. Для цього вони розробили спеціальний мікрохвильовій резонатор, який дозволяв визначити, скільки енергії зберігається в алмазі. Вимірювання проводилися при температурі трохи вище абсолютного нуля.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас