Математик довів, що чорні діри можуть стирати минуле — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Математик довів, що чорні діри можуть стирати минуле

Технології&Авто
3450
Математик з Каліфорнійського університету в Берклі довів, що рівняння теорії відносності Альберта Ейнштейна припускають, що всередині деяких чорних дір минуле умовного спостерігача стирається і з’являються різні варіанти майбутнього. Це спростовує одну з основних космологічних теорій — теорію «космічної цензури», пише Science Daily.
Майже півстоліття тому видатний британський фізик і математик Роджер Пенроуз вперше сформулював теорію «космічної цензури». Вона переносить на Всесвіт філософський принцип детермінізму — визначеності майбутнього, оскільки минуле змінити не можна. Пенроуз згоден, що всередині сингулярності, тобто чорної діри, можуть перебувати точки, в яких минуле умовного спостерігача стирається і майбутнє стає нескінченно варіативним. Але, на думку вченого, потрапити туди навіть теоретично неможливо, тому що кожна сингулярність відокремлена від звичайного детермінованого Всесвіту нездоланим горизонтом подій.
Пітер Хінтц, математик з Каліфорнійського університету в Берклі, кинув виклик авторитету Пенроуза. Його розрахунки показують, що у випадку з деякими видами чорних дір у такому Всесвіті, що розширюється, як наш, спостерігач зміг би пережити перехід за горизонт подій з детермінованого світу в недетермінований, де його минуле стерлося б, а майбутнє стало невизначеним.
Яке життя було б в просторі, де минуле зникло, а майбутнє має нескінченну кількість варіантів, неясно. Але висновок Хінтца не означає, що рівняння загальної теорії відносності Ейнштейна, які до цих пір чудово описують еволюцію Всесвіту, помилкові, говорить автор відкриття.
«Наскільки мені відомо, жоден фізик не збирається подорожувати всередину чорної діри і вимірювати процеси, що відбуваються в ній. Це суто математична проблема, і запропоноване мною рішення робить рівняння Ейнштейна математично більш цікавими, — каже Хінтц. — Це питання, яке можна реально вивчати математично, але відповідь на нього має фізичні, майже філософські наслідки, що робить вирішення загадки стирання минулого за горизонтом подій дуже крутим заняттям».
Спостереження за однією з чорних дір підтвердили правоту Альберта Ейнштейна. 20-річний експеримент з вивчення руху пари зірок, що обертаються навколо чорної діри в центрі нашої Галактики, показав, що все відбувається в повній відповідності із загальною теорією відносності.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас