Наталія Кроник: реорганізація у формі злиття. Перші кроки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Наталія Кроник: реорганізація у формі злиття. Перші кроки

Фондовий ринок
1887
Цивільний кодекс України крім ліквідації передбачає такий спосіб припинення юридичної особи як реорганізація, в тому числі й у вигляді злиття.
Реорганізація шляхом злиття – це припинення юридичних осіб шляхом їх об’єднання в одну юридичну особу. Мета злиття – консолідація раніше розрізнених компаній в одну бізнес одиницю, позаяк у результаті злиття об’єднуються активи і пасиви декількох компаній.
Компанія, утворена шляхом злиття, бере під своє управління всі активи і зобов’язання перед кредиторами і контрагентами компаній, які взяли участь у злитті.
Перевагою злиття є те, що передача активів юридичних осіб в рамках такої реорганізації не призводить до виникнення податкових наслідків з ПДВ і податку на прибуток.
У деяких випадках при злитті потрібно отримувати дозвіл на концентрацію у Антимонопольного комітету України.
Перші кроки у злитті
Злиття юридичних осіб здійснюються за рішенням їх учасників (засновників) або органів, уповноважених на це установчими документами.
Рішення про злиття приймається простою більшістю голосів або відповідно до вимог статутних документів, оформляється у вигляді протоколу зборів учасників.
Учасники юридичної особи, суд або орган, що прийняв рішення про припинення юридичної особи в результаті злиття юридичних осіб, зобов’язані негайно повідомити про це державного реєстратора.
Також необхідно призначити комісію з реорганізації юридичної особи та встановити порядок і термін заявлення кредиторами своїх вимог до юридичної особи, що припиняється.
Такий термін може становити від двох до шести місяців.
Після закінчення терміну для пред’явлення вимог кредиторами та задоволення чи відхилення цих вимог складається передавальний акт.
Форма такого акта не затверджена, тому учасники вільні у складанні тексту документа.
Текст акту повинен містити положення про правонаступництво щодо майна, прав та обов’язків юридичної особи, що припиняється, стосовно всіх її кредиторів та боржників, включаючи зобов’язання, які оскаржуються сторонами. Для основи можна використовувати баланс компанії (звіт про фінансовий стан).
Взаємини з фіскальними органами
При злитті нова компанія є правонаступником всіх прав і обов’язків за грошовими зобов’язаннями або податковим боргом компаній, які об’єдналися.
Якщо компанія, що реорганізується, має переплати на користь бюджету, то такі суми підлягають зарахуванню в рахунок погашення податкового боргу за іншими податками.
У разі, коли сума переплат більша від сум податкового боргу за іншими податками, таке перевищення може бути перераховано в розпорядження правонаступника.
Якщо платник податків, який ліквідується в ході реорганізації, має податковий борг або його борг був реструктуризований, він зобов’язаний повідомити податковий орган про своє рішення провести реорганізацію і представити план реорганізації.
Після вивчення плану реорганізації податковий орган може внести коригування до плану злиття, наприклад, прийнявши рішення про поширення права податкової застави на майно платника податків, що створюється шляхом об’єднання інших платників податків. Таке рішення можна оскаржити в адміністративному або судовому порядку.
Податковий кредит
Сума від’ємного значення, яка підлягає включенню до складу податкового кредиту наступного звітного періоду платника, який реорганізується шляхом злиття, підлягає перенесенню в податковий кредит правонаступника в наступному звітному періоді після підписання передавального акта.
Умовою для такого перенесення є підтвердження суми від’ємного значення податкового кредиту результатами документальної податкової перевірки.
Трудові відносини
Чинне законодавство України встановлює, що в разі реорганізації юридичної особи дія трудового договору з працівниками триває.
Трудовий договір може бути розірваний у разі змін в організації виробництва і праці, в тому числі реорганізації компанії, скорочення чисельності або штату працівників.
При скороченні не варто забувати про обов’язки повідомити профспілкові організації за три місяці, а працівників за два місяці до передбачувані скорочення.
Плюси і мінуси
Оскільки компанія правонаступник буде нести всі права і обов’язки підприємств, які реорганізувалися, злиття складно розглядати як безпечний інструмент при купівлі активів.
Претензії третіх осіб доведеться задовольняти не тільки за рахунок майна придбаної компанії. Під загрозою може опинитися і все консолідоване в одному об’єкті майно.
Важливо приділити увагу аудиту компанії, яка купується шляхом злиття.
Злиття можна розглядати як зручний інструмент для консолідації активів одного власника в рамках холдингової компанії, тому що така операція не призведе до виникнення додаткового податкового навантаження.
Наталія Кроник, юрист ICF Legal Service
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас