Данилишин виступає за посилення узгодження монетарної політики центробанку з урядом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Данилишин виступає за посилення узгодження монетарної політики центробанку з урядом

Казна та Політика
128
Голова Ради Національного банку України (НБУ) Богдан Данилишин вважає за необхідне посилити координацію дій центробанку з досягнення інфляційних цілей з Кабінетом міністрів.
“Ухвалена (центробанком – ред.) ще в березні 2016 року “дорожня карта” щодо переходу до інфляційного таргетування так і залишилася документом тільки НБУ. Вона не мала відповідної імплементації у внутрішніх документах Кабміну як на рівні визначення загальної мети щодо інфляції, так і засобів та інструментів її досягнення і кроків щодо створення умов, необхідних для якісного функціонування режиму інфляційного таргетування”, – написав він на своїй сторінці у соцмережі “Фейсбук”.
У результаті, відзначає Б. Данилишин, незважаючи на деякі позитивні досягнення Нацбанку, передумови для успішного функціонування режиму інфляційного таргетування все ще не створено.
“Справді, завдяки діям НБУ посилено інституційну та інструментальну незалежність центробанку, знижено фіскальне домінування, зроблені позитивні кроки в посиленні підзвітності та передбачуваності. Разом з тим не виконані ключові завдання тієї ж “дорожньої карти”, в першу чергу – забезпечення ефективної координації з Кабінетом міністрів при виробленні загальних цілей щодо інфляції і реалізації політики з їх досягнення”, – пояснює своє бачення голова Ради НБУ.
Крім того, додає Б. Данилишин, практично нічого не зроблено для поліпшення механізму монетарної трансмісії, особливо через канали обмінного курсу, цін активів, кредитний канал.
“Найслабшим місцем механізму монетарної трансмісії НБУ є відсутність реформування і розвитку сталого валютного ринку. Як наслідок, інструменти хеджування валютних ризиків нерозвинені, значно затягнулося скасування адміністративних обмежень, перегляд і лібералізація валютного регулювання”, – зазначив він.
Відповідно, Б. Данилишин вважає за необхідне внести зміни до закону “Про Національний банк України”, уточнивши, що одним з керівних органів центробанку, який розробляє основні засади грошово-кредитної політики та здійснює контроль за проведенням грошово-кредитної політики, є Рада НБУ.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас