Кабмін пропише «чек-лист» зі створення безпечних умов праці на підприємствах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін пропише «чек-лист» зі створення безпечних умов праці на підприємствах

Казна та Політика
429
Згідно з даними прес-служби Кабміну, уряд в рамках політики оновлення промисловості та захисту працівників приділить особливу увагу посиленню контролю над смертністю і травматизмом на підприємствах.
Однією з причин збільшення кількості травмованих та загиблих став мораторій на перевірки умов праці. 15 лютого Кабмін зареєстрував у Верховній Раді законопроект про внесення змін до законів про створення належних, безпечних і здорових умов праці (законопроект № 8045).
Законопроект передбачає зняття мораторію на перевірки підприємств в контексті дотримання трудового законодавства, охорони і гігієни праці та гірничого нагляду, а також вимог низки міжнародних договорів. Основною метою перевірок буде виконання роботодавцем своїх обов’язків щодо створення належних, безпечних і здорових умов праці своїм працівникам.
Правом проводити такі перевірки наділяється Держпраці.
Порядок проведення перевірок повинен визначити Кабмін. Щоб запобігти корупції при проведенні перевірок, уряд чітко визначить предмет і частоту перевірок, а також сформує індивідуальний перелік вимог безпеки праці для кожного виду бізнесу – так званий чек-лист. Це означає, що замість тисячі сторінок профільних законодавчих актів підприємцю достатньо буде вивчити всього один документ, в якому зібрані конкретні вимоги, в тому числі до створення безпечних умов праці конкретного виду бізнесу.
За таким чек-листом підприємство зможе самостійно контролювати дотримання вимог безпеки праці, а також запобігти перевищенню повноважень з боку контролюючого органу під час проведення перевірок.
За матеріалами:
Hubs
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас