Пройшов випробування перший у світі повітряний сонячний реактор — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пройшов випробування перший у світі повітряний сонячний реактор

Технології&Авто
1158
Міжнародна група дослідників сонячної енергії успішно протестувала сонячний реактор CONTISOL, який працює на повітрі. Він здатний виробляти будь-яке сонячне паливо, таке як водень, і працювати цілодобово, оскільки використовує концентровану сонячну енергію (CSP), придатну для зберігання теплової енергії, пише Eurekalert.
Сонячний реактор дозволяє створити вуглецеве паливо, на кшталт водню, без викидів вуглекислого газу і спалювання природного газу. Замість того, щоб спалювати викопне паливо для тепла, необхідного для управління процесом термічної хімії, для хімічних реакцій, таких як розщеплення H2 (водню) з води, вчені тестували різні види реакторів, нагріваючи їх тепловою формою сонячної системи CSP, яка використовує дзеркала для концентрації сонячного потоку на приймачі. Це найбільш екологічний вид відновлюваної енергії, однак проблема лише в тому, що Сонце не світить вночі.
Тепер група вчених з Німецького аерокосмічного центру (DLR) побудувала і випробувала новий сонячний реактор, який включає в себе зберігання. За ніч реактор остигає і весь процес доводиться починати заново. Тому вчені придумали використовувати два реактори – один для хімічних реакцій, інший – для зберігання енергії.
CONTISOL використовує приймач відкритого повітря, розташований на «сонячній» вежі в Юліху, який може нагрівати повітря до 1100 °C. Там приймач відкритого повітря приймає повітря з атмосфери і проводить його через невеликі канали в монолітному матеріалі.
В оригінальному випробуванні використовувався карбід кремнію для багатоканального приймача, але вчені планують спробувати твердіший металевий сплав для приймача. CONTISOL був протестований в Кельні, Німеччина, використовуючи імітацію Сонця.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас