НБУ вирішив ввести новий норматив для банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ вирішив ввести новий норматив для банків

Казна та Політика
1115
Національний банк вирішив ввести новий норматив для банків – коефіцієнт покриття ліквідністю LCR. Про це йдеться в повідомленні прес-служби НБУ.
З метою підтримки фінансової стабільності та підвищення стійкості банківської системи до можливих шоків ліквідності правління НБУ затвердило новий пруденційний норматив для українських банків – коефіцієнт покриття ліквідністю або LCR (Liquidity Coverage Ratio).
Коефіцієнт покриття ліквідністю – це співвідношення високоякісних ліквідних активів банку до суми, необхідної для покриття підвищеного відтоку коштів з банку протягом 30 днів.
Він відображає рівень стійкості банку до короткострокових шоків ліквідності – явищ, характерних для кризових періодів, коли відбувається значний відтік коштів клієнтів.
Виконання нормативу буде свідчити, що банк забезпечений ліквідністю в обсязі, достатньому для повного виконання ним зобов’язань протягом 30 днів в кризових умовах.
З огляду на значний рівень доларизації української банківської системи, банки повинні будуть дотримуватися норматив LCR як в національній, так і іноземній валюті.
Згідно з нормами ЄС, значення коефіцієнта LCR для банків буде встановлено на рівні 100%.
Період, необхідний для досягнення цього значення банками, буде визначено НБУ за результатами тестових розрахунків.
З 1 червня 2018 року розрахунок нормативу LCR буде здійснюватися в тестовому режимі, який триватиме 6 місяців. З 1 грудня 2018 року норматив LCR стане обов’язковим до виконання.
Банки будуть розраховувати його щодня і звітувати НБУ на щомісячній основі.
Певний період часу нормативи миттєвої ліквідності (Н4), поточної ліквідності (Н5) та короткострокової ліквідності (Н6) будуть діяти одночасно з LCR.
На даний момент банки готові до впровадження LCR, враховуючи наявний структурний надлишок ліквідності в банківському секторі та високу прибутковість державних цінних паперів, що входять до складу високоякісних ліквідних активів.
Норматив LCR відповідає загальноприйнятим у світі підходам оцінки ліквідності і зрозумілий для міжнародних інвесторів.
Новий норматив LCR введений постановою правління НБУ №13 “Про введення коефіцієнта покриття ліквідністю (LCR)” і рішенням правління НБУ №101-рш “Про схвалення Методики розрахунку коефіцієнта покриття ліквідністю (LCR)” від 15 лютого 2018 року.
Вони набирають чинності з 1 березня 2018 року.

Довідка Finance.ua

  • LCR – коефіцієнт ліквідності, розроблений Базельським комітетом з банківського нагляду у відповідь на глобальну фінансову кризу 2007-2008 років.
  • З 2015 року норматив є обов’язковим для банків країн ЄС відповідно до положень CRR/CRD IV.
  • LCR введений в 45 країнах світу, в тому числі в тих, які не є членами Базельського комітету з банківського нагляду.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас