Голову Банку Латвії звільнено з-під варти під заставу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голову Банку Латвії звільнено з-під варти під заставу

Світ
218
Правоохоронні органи звільнили президента Банку Латвії Ілмара Рімшевіча, який раніше був затриманий в рамках кримінального процесу.
У понеділок ввечері В. Рімшевич був перевезений зі слідчого ізолятора Держполіції до Чієкуркалнсе у приміщення Бюро із запобігання та боротьби з корупцією (БЗБК). На виході з будівлі БЗБК В. Рімшевич заявив журналістам, що не визнає свою провину і у вівторок на прес-конференції надасть більш докладні коментарі.
В. Рімшевич звільнений під заставу в розмірі 100 тис. євро, яку вніс один з його близьких друзів, повідомив адвокат Саулведіс Варпіньш.
За даними БЗБК, В. Рімшевичу заборонено виконання посадових обов’язків.
Як заявив BNS президент Латвії Раймонд Вейоніс, В. Рімшевич повинен піти у відставку, щоб зменшити негативні наслідки не тільки для фінансового сектору Латвії, але і для репутації держави в цілому. “Наша мета – правова держава. Тому правоохоронні органи та органи фінансового нагляду повинні продовжувати розпочату роботу незалежно, принципово і оперативно, щоб кожен житель Латвії був впевнений, що незалежно від статусу, посади і впливу корупційні та кримінально карані діяння неприпустимі, і винні будуть притягнуті до відповідальності”, – сказав він.
Події у фінансовому секторі Латвії будуть детально обговорюватися на цьому тижні на засіданні Ради з національної безпеки, додав президент.
Як повідомлялося, президент Банку Латвії В. Рімшевіч в рамках кримінального процесу, відкритого 15 лютого за 4 ч. ст. 330 кримінального законодавства, підозрюється в отриманні хабара у великому розмірі. У п’ятницю, 16 лютого, на робочому місці і в приватному будинку В. Рімшевича були проведені обшуки. Для голови центробанку було встановлено заставу в розмірі 100 тис. євро, яку вже внесено на рахунок Держскарбниці одним з найкращих друзів В. Рімшевіча.
Як повідомляв журналістам начальник кримінальної поліції Андрій Гришин, Держполіція Латвії розпочала кримінальний процес за заявою Norvik banka про те, що високопоставлена особа у фінансовому секторі вимагала хабарі у найбільшого акціонера банку. Розслідує кримінальний процес Управління по боротьбі з економічними злочинами. Більш детальну інформацію А. Гришин не надав.
Тим часом повідомлялося, що найбільший акціонер Norvik banka – російський підприємець Григорій Гусельников, який проживає у Великобританії, і інші акціонери банку подали позов у міжнародний третейський суд. Позов подано у справі, пов’язаній з бізнесом вітряного парку Winergy. У позові стверджується, що колишній адміністратор неплатоспроможності Маріс Спрудс і якась високопоставлена особа у фінансовому секторі Латвії вимагали у Г. Гусельникова хабарі за те, щоб Комісія з ринку фінансів і капіталу (КРФК) Латвії не чинила тиск на банк.
Г. Гусельников стверджує, що не давав хабар, і саме тому КРФК посилила вимоги до Norvik banka, щоб довести банк до неплатоспроможності і отримати підстави для позбавлення його ліцензії.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас