Сильні факти переконують водіїв, що оформляти поліси ОСЦПВ — розумно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сильні факти переконують водіїв, що оформляти поліси ОСЦПВ — розумно

Технології&Авто
887
1 з 5 водіїв в Україні не оформляє обов’язкову страховку ОСЦПВ. Не важливо, чим зумовлене рішення відмовитися від страхування, — особистим негативним досвідом чи думками помилкових авторитетів. Упередження автомобілістів розсіюються при зіткненні з фактами.
Упередження щодо ОСЦПВ — різні, а наслідок відмови від покупки полісів — один. Водії, які потрапляють в аварії з вини людей без поліса, не можуть отримати виплату без участі в стресовому конфлікті та бюрократичної тяганини. У звичайній ситуації потерпілому доводиться чекати компенсацію в середньому 3 місяці. Якщо у винуватця ДТП відсутній поліс автоцивілки, процес затягується — як здається потерпілому — до нескінченності.
Упередження №1. «Я не потраплю в аварію, як інші люди»
Досвід. «5 років керую машиною і жодного разу нікого не подряпав» — думають тисячі водіїв … та не оформляють поліси ОСЦПВ. Який сенс витрачати гроші на поліс, якщо вмієш керувати наче гонщик? Володіння машиною і без витрат на страхування — витратне задоволення.
Факти. Упереджена думка змінюється тільки після потрапляння в аварію, але іноді досить поглянути на страшну статистику. Як показують цифри, на українських дорогах відбувається понад 100 тис. ДТП протягом року. У середньому відбувається близько 400 аварій в день. У них беруть участь водії без страховок ОСЦПВ. Правило просте: наскільки — вдарив, настільки — платиш. Адже потерпілий, швидше за все, подасть до суду, щоб стягнути компенсацію збитку.
Упередження №2. Не існує надійних фінансових компаній.
Досвід. Багато хто чув про банкрутства банків й страхових. Тому деякі люди вважають, що нікому не можна довіряти: з банку, що лопнув — не повернеш гроші, у страхової, що збанкрутіла, — не отримаєш компенсації.
Факти. Насправді в Україні присутні страхові компанії, які захищають інтереси клієнтів понад 10 років. Наприклад, компанія VUSO почала продавати поліси в 2001 році та до початку 2018 року їй «виповнилося» 17 років. Таким компаніям, що подолали фінансові кризи 2008 та 2014 років, довіряють свій страховий захист від збитків тисячі людей і сотні організацій.
Упередження №3. Поліси ОСЦПВ подорожчали та тепер коштують дорого.
Досвід. Страховки ОСЦПВ подорожчали протягом 2014-2017 років через збільшення цін на автомобільні деталі та послуги майстерень. Тому тепер страхуватися стало дорого, особливо власникам моделей з потужним двигуном.
Факти. Вартість страховки ОСЦПВ індивідуальна для кожного власника транспорту. Перш за все, вона залежить від властивостей машини та міста, де вона зареєстрована в поліції (а не там, де зазвичай їздить людина). Якщо розрахувати осаго на онлайн калькуляторі, буде видно, що господареві позашляховика з двигуном 3,5 л з Києва поліс обійдеться приблизно в 3 рази дорожче, ніж власникові хетчбека з двигуном 1,5 л у Чернівцях. Варто враховувати, що вартість страхування пов’язана зі ступенем ризику. За статистикою МТСБУ середня вартість поліса автоцивілки в період з січня по серпень 2017 року склала 487 грн.
Упередження №4. Бюрократія заважає оформляти страховки ОСЦПВ і отримувати виплати.
Досвід. Серед водіїв багато тих, хто вважає, що оформляти страховки нудно та обтяжливо. Хід думок такий: спочатку треба зібрати купу документів, потім знайти страхового агента і, нарешті, витратити цілу годину на заповнення бланків. Мабуть, більш нудні тільки візит до ЖЕО, щоб з’ясувати «коли буде гаряча вода?».
Факти. Раніше оформлення поліса приносило не більш позитивних емоцій, ніж планове проходження техогляду. Зміни на краще відбулися в 2014 році — страхові компанії почали продавати автомобілістам поліси ОСЦПВ і «Зелена карта» в інтернеті. Порівняти ціни та оформити поліс допоможе страховий агрегатор OH. 10 хвилин треба людині, щоб замовити поліс на смартфоні або комп’ютері, вказавши відомості про себе та транспорт на сайті сервісу. Через кілька днів кур’єр привезе страховку або треба буде сходити за нею у вибране відділення «Нової пошти».
З грудня 2016 року діє пряме врегулювання збитків по ОСЦПВ. Придбавши такий поліс в компанії, яка бере участь в цьому проекті, можна отримати виплату у свого страховика. У цьому випадку термін очікування компенсації скорочується в 2-3 рази і не треба збирати пачку документів для страхової винуватця ДТП.
Упередження №5. Страховики прагнуть не виплачувати компенсації.
Досвід. В інтернеті зустрічаються пости, а в бесідах — розповіді про те, що компанія X не виплачує грошову компенсацію на суму Y у разі страхового випадку Z. Деякі люди не розбираються в обставинах таких справ, а запам’ятовують тільки необгрунтоване твердження — «вони не платять». Більш того, деякі починають транслювати чутки, засновані на помилковій інформації, що призводить до ефекту доміно.
Факти. Варто подивитися офіційну статистику страхових компаній, щоб переконатися в тому, що вони платять потерпілим у ДТП. У середньому на мільйон гривень зібраних платежів страховики зазвичай виплачують 400-500 тис. грн компенсацій. Професійною мовою це означає, що рівень виплат становить від 40 до 50%. Великі СК збирають за рік премії на суму понад 100 млн грн і виплачують людям компенсації на суму понад 50 млн грн. Сума виплат всіх компаній постраждалим за ОСЦПВ за 9 місяців 2017 року перевищила 1,2 млрд грн.
Упередженість та упередження заманюють людей у логічну пастку — вони не сприймають інформацію, яка не збігається з їх уявленнями про життя. Не володіючи об’єктивною інформацією, упереджені люди часто приймають помилкові рішення. Навпаки, якщо спиратися на факти, а не на чутки та домисли, — більше шансів зробити вірний вибір. Правило, що актуальне для багатьох сфер життя, діє в страхуванні: без об’єктивного погляду на речі не варто розраховувати, що в складній ситуації страховик подасть руку допомоги.
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас