Нова технологія не дозволить 3D-надрукованим стінам обвалитися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нова технологія не дозволить 3D-надрукованим стінам обвалитися

Технології&Авто
564
Надруковані на 3D-принтері стіни легко можуть деформуватися і впасти, поки не висохнуть. Професор Технологічного університету Ейндховена (Нідерланди) запропонував розв’язання цієї проблеми, розробивши модель, за допомогою якої інженери можуть легко розраховувати розміри і швидкість друку, при яких будова буде зберігати стабільність.
Звичайний сучасний цемент сохне в опалубці від декількох днів до кількох тижнів. У разі 3D-друку він застигає майже миттєво і, без будь-якої підтримки опалубки, змушений витримувати вагу нових шарів, які принтер наносить поверх нього.
Професор Акке Суікер написав рівняння, за допомогою якого розрахував, наскільки швидко можна класти новий шар так, щоб стіна не впала, знаючи характеристики затвердіння матеріалу і розміри стіни. Крім того, його модель дозволяє зрозуміти, як зробити так, щоб витрачати при друку якомога менше матеріалу і який вплив родитимуть структурні нерівності. Або що станеться, якщо стіна виявиться трохи товщою, або зросте швидкість затвердіння матеріалу, або буде використаний зовсім інший матеріал.
Всього набралося близько 20 факторів, які варто брати до уваги, але оскільки Суікер свідомо скоротив своє рівняння, він залишив тільки 5 з них. Вчений упевнений, що його модель стане в нагоді інженерам, дизайнерам, розробникам 3D-об’єктів, наприклад, тим, хто друкує тонкі каркаси для протезів. Перший інтерес не змусив себе довго чекати – професора запросили з семінаром в Кембридж, пише EurekAlert.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас