Індійського мільярдера звинуватили в шахрайстві на $1,8 млрд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Індійського мільярдера звинуватили в шахрайстві на $1,8 млрд

Світ
531
Індійського ювеліра Нірава Моді, який заробив мільярдні статки на продажу ексклюзивних прикрас знаменитостям, звинувачують у шахрайстві на загальну суму 113 млрд індійських рупій ($1,77 млрд).
Forbes оцінює статки 47-річного Н.Моді приблизно в таку ж суму – $1,74 млрд.
Як повідомляють індійські ЗМІ, включаючи NDTV, Н.Моді залишив країну в перших числах січня. Центральне бюро розслідувань Індії звернулося за допомогою у пошуках підозрюваного, його дружини, брата і можливих співучасників в Інтерпол. Дію паспортів Н.Моді і його дядька та ділового партнера Мехула Чоксі зупинено на чотири тижні для проведення розслідування, паспорти можуть бути анульовані, якщо вони найближчим часом не зв’яжуться з владою.
У середу другий за величиною держбанк Індії за обсягом активів, Punjab National Bank (PNB), оголосив про виявлення шахрайських транзакцій на $1,77 млрд. Відкрито про підозри на адресу ювеліра-мільярдера не повідомлялося.
Але в той самий день банк направив в Центральне бюро розслідувань Індії скаргу, в якій пов’язав порушення з Н.Моді і його компаніями, заявили агентству Bloomberg поінформовані джерела.
За їхніми словами, Punjab National Bank стверджує, що Н.Моді обманним шляхом отримав від нього банківські гарантії на 114 млрд індійських рупій ($1,6 млрд), а потім залучив значні кредити за кордоном під ці гарантії. Шахрайство, ймовірно, почалося ще в 2011 році.
У банку підозрюють, що мільярдер діяв у змові з керівниками середньої ланки в мумбайском філії. На даний момент 18 співробітників PNB відсторонені від роботи у зв’язку з цією справою.
Два тижні тому PNB ініціював позов проти Н.Моді на 2,8 млрд рупій, опублікував інформацію про нього і повідомив, що спробує з’ясувати, чи не були наслідки шахрайства більш масштабними, ніж передбачалося спочатку.
Індійська влада провела обшуки 17 будинків, магазинів та офісів, що належать Н.Моді, і вилучила діаманти, золото, ювелірні прикраси та гроші на суму 51 млрд рупій.
За даними NDTV, Н.Моді бачили в Давосі, де він спілкувався з прем’єр-міністром Індії Нарендрою Моді (збіг прізвищ). Зараз мільярдер нібито знаходиться в Нью-Йорку.

Довідка Finance.ua:

  • Нірав Моді – індієць за походженням, але виріс в Бельгії. Навчався (і не довчився) у Вортонській школі бізнесу, потім повернувся на історичну батьківщину, де почав працювати в ювелірній майстерні дядька – Мехула Чоксі.
  • Моді створив власний бренд Nirav Modi з магазинами в 16 найбільших містах світу і ювелірну компанію Firestar Diamond, річна виручка якої становить $2,3 млрд.
  • У списку індійських мільярдерів за версією Forbes Н.Моді займає 85-е місце.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас