В Україні вводять нові стандарти якості молока: що зміниться — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні вводять нові стандарти якості молока: що зміниться

Аграрний ринок
1872
В Україні з 1 липня вводять нові держстандарти для молока. Українські заводи повинні при виробництві продукції відмовитися від молока другого сорту. Це вимога норм безпеки ЄС. Журналісти Сегодня з’ясували, як прийдешні зміни позначаться на заробітках фермерів і чи варто боятися європейських правил.
Якісним молоком в даний час в Україні вважається продукт екстра, вищого, першого і другого сорту. Ці сорти за сьогоднішніми стандартами придатні для виробництва молокопродуктів. Але в Європі вже давно діють інші норми – від молока другого сорту давно відмовилися. Такі ж правила вводяться через півроку і в Україні.
Як запевняє експерт проекту Євросоюзу Юрій Оглашенний, позбуватися тварин не варто. За його словами, нові стандарти повинні лише зробити українське молоко більш безпечним. “Мова не йде про те, у кого брати молоко, а у кого не брати. Йдеться про вимоги до самого молока”, – зазначає він.
Це означає, що контроль якості буде суворішим: від доїння до попадання на виробництво. Втім, за словами фахівців, селянам буде неважко довести, що їхнє молоко першого або вищого сорту. Для цього потрібно стежити за здоров’ям корови, дотримуватися гігієни доїння і умов зберігання продукту.
“В ЄС не заборонено ручне доїння. При їхніх високих вимогах до молока ручне доїння не заборонено”, – наводить приклад фахівець.
Не скорочувати, а навпаки, нарощувати поголів’я корів у селах радять і економісти. Адже вже зараз молочної сировини на заводах бракує. Цим користуються недобросовісні виробники. Уже зараз обсяг готової “молочки” на 40% більший від кількості молока, яке завозиться на заводи.
“1,5-2 мільйони тонн продуктів зроблені з молока, яке невідомо звідки взялося”, – констатує виконавчий директор економічного дискусійного клубу Олег Пензин.
А це означає, що частина виробників або працює в тіні, і тому молоко не враховане, або розводить продукт домішками, наприклад, пальмовою олією. Тому нові норми будуть передбачати контроль і самого процесу виготовлення продукції.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас