В МТІ розробили чіп шифрування для інтернету речей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В МТІ розробили чіп шифрування для інтернету речей

Технології&Авто
273
Фахівці МТІ розробили новий чіп для виконання завдань шифрування відкритим ключем, який споживає в 400 разів менше енергії, ніж програми, що виконують ті ж протоколи. Також чіп використовує в 10 разів менше пам’яті і працює в 500 разів швидше, а значить — його можна використовувати для пристроїв інтернету речей (IoT).
Протоколи шифрування відкритим ключем, призначені для захищеного обміну інформацією між комп’ютерами, виконуються програмним забезпеченням. Але датчики IoT в підключених автомобілях, міській інфраструктурі та побутових приладах — не можуть дозволити собі таку витрату енергії і пам’яті, яка вимагається для протоколів шифрування. Новий чіп, створений в МТІ, призначений для апаратного виконання завдань шифрування відкритим ключем. Він використовує технологію шифрування на еліптичних кривих. На відміну від минулих розробок, цей чіп здатний обробити будь-яку еліптичну криву, повідомляє MIT News.
«Криптографи розробляють криві з різними властивостями і використовують різні прості числа, — каже Утсав Банерджі, перший автор статті, поданої на міжнародній конференції Solid-State Circuits. — Ведеться багато дискусій про те, яка крива надійна і яку потрібно використовувати, і в різних урядів різні стандарти. За допомогою цього чіпа ми можемо підтримувати їх всі і, я сподіваюся, коли в майбутньому з’являться нові криві, ми зможемо підтримувати і їх теж».
Для того щоб створити універсальний чіп для еліптичних кривих, дослідникам довелося розбити криптографічні обчислення на складові частини. Криптографія на еліптичних кривих заснована на модульній арифметиці. Окрема схема в чіпі присвячена модульному множенню. Зазвичай модульний множник має справу з 16 – або 32-розрядними двійковими числами. Чіп МТІ здатний працювати з 256-бітними. Це дозволяє знизити споживання енергії і підвищити швидкість обчислень. Іншою ключовою для криптографії з еліптичними кривими операцією є зворотне перетворення. Раніше така операція виконувалася тією ж схемою, яка відповідала за модульні множення, для того, щоб заощадити місце на чіпі. Але інженери з МТІ оснастили свій чіп окремою схемою для зворотного перетворення. Це збільшило площу чіпа на 10%, зате наполовину скоротило споживання енергії.
«Вони перенесли певний обсяг функціоналу з програмного у апаратне забезпечення, — каже Сяолінь Лу, директор лабораторії IoT у компанії-виробника напівпровідників Texas Instrumentals. — Серед переваг цього підходу — вартість і споживання енергії. Але з точки зору виробництва IoT новий чіп також обіцяє більш просту реалізацію. Тим, хто буде писати, буде набагато простіше».
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас