Тарифи на електроенергію для непобутових споживачів зросли ще на 8-11% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тарифи на електроенергію для непобутових споживачів зросли ще на 8-11%

Енергетика
787
З січня 2018 р. Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) знову підвищила тарифи на електроенергію для непобутових споживачів ще на 8-11%. А з квітня відбудеться нове зростання на рівні 7-15%. Прямий наслідок цього для будь-якого домогосподарства – зростання ціни на кожен товар і послугу.
Про це в своїй статті для ZN.UA пишуть Тетяна Бойко, координатор житлово-комунальних і енергетичних програм Громадянської мережі “ОПОРА”, член Ради реанімаційного пакету реформ, і Андрій Герус, член групи “Реформа енергетичного сектора” реанімаційному пакету реформ, голова Асоціації споживачів енергетики і комунальних послуг.
Як результат, навіть після п’яти етапів підвищення тарифів на електроенергію для населення протягом 2015-2017 рр. – в цілому в 3,5 рази, тарифи на електроенергію не зрівнялися, а перехресне субсидування нікуди не поділося. Через постійне зростання цін для бізнесу тарифи для нього вдвічі вищі, ніж для населення.

Довідка Finance.ua

  • Тариф на електроенергію для всіх категорій споживачів, крім населення, прямо залежить від рівня її ціни на оптовому ринку. Він складається з оптово-ринкової ціни (ОРЦ) електроенергії + технологічних витрат електроенергії + тарифу на розподіл електроенергії та витрат на її постачання.
  • На ОРЦ припадає левова частка в кінцевій ціні – понад 85%. Рівень ОРЦ залежить від структури ринку генерації електричної енергії і від тарифів кожного виду генерації.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас