Нафтовики заробили на падінні цін на нафту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафтовики заробили на падінні цін на нафту

Енергетика
807
Нафтові компанії європейських країн, в тому числі англо-голландська компанія Shell, французька Total і британська BP, пристосувалися до низьких цін на сировину (до $60 за барель) і несподівано їхнє фінансове становище виявилося кращим за підсумками минулого 2017 року, ніж в 2013 році, коли барель нафти сорту Brent торгувався вище $100. Про це повідомляє РБК з посиланням на огляд рейтингового агентства Fitch Ratings.
За підсумками минулого року більша частина європейських нафтовидобувних компаній почали заробляти більше, ніж витрачати. Вільний грошовий потік виробників виявився позитивним або майже дорівнює нулю.
Fitch Ratings зазначає, що у BP кошти за вирахуванням капітальних вкладень і податків (тобто вільний грошовий потік) становить за підсумками 2017 року мінус $0,5 млрд. У Total цей показник – $6,6 млрд.
Аналітики агентства відзначають, що це набагато краще, ніж в попередні роки: тоді мейджори не приділяли такої уваги операційній ефективності компаній і більше витрачали на капітальні витрати. Для прикладу аналітики наводять 2013 рік, коли барель нафти коштував в середньому $109, а вільний грошовий потік Total становив мінус $14 млрд, у BP – мінус $3 млрд.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас