Для переходу на 100% чисту енергію немає жодних перешкод - вчені — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Для переходу на 100% чисту енергію немає жодних перешкод - вчені

Енергетика
1739
Провівши комп’ютерну симуляцію, міжнародна група вчених дійшла висновку, що повний перехід на відновлювані джерела енергії до 2050 року не тільки можливий, але і не несе ризиків перебоїв з електрикою і дозволить знизити вартість одиниці енергії.
Марк Джейкобсон зі Стенфорда і його колеги з інших університетів США і Данії використовували в дослідженні дані двох комп’ютерних моделей. Перша прогнозувала погодні умови з 2050 по 2054. Це дозволило передбачити обсяг енергії, який здатні виробити вітряні турбіни, сонячні панелі і геліотермічні установки. Потім вони поєднали ці дані з другою моделлю, яка включила в розрахунки енергію, вироблювану з більш стабільних джерел – геотермальних, приливних станцій або АЕС. Також друга модель включала засоби зберігання надлишків енергії.
Разом обидві моделі змогли спрогнозувати обсяг виробництва енергії з різних джерел і те, наскільки вони в змозі покрити змінну потребу в електриці з 2050 по 2054 роки в 20 регіонах світу. Протестувавши моделі за трьома сценаріями з різними обставинами, вчені дішли висновку, що енергомережа може підтримувати стабільну роботу при повному переході на відновлювані джерела енергії.
«На підставі цих результатів я можу впевнено заявити, що немає ніяких технічних або економічних перешкод для переходу всього світу на 100-відсотково чисту, відновлювану енергію зі стабільною електричною мережею і низькими витратами», – стверджує Джейкобсон.
Крім цього, виявилося, що ціна на одиницю енергії в запропонованому Джейкобсоном варіанті дорівнює одній четвертій від ціни на енергію, якщо світ продовжить дотримуватися нинішньої стратегії енергетичного розвитку. Така економія, здебільшого, відбувається через те, що в розрахунки включені витрати на охорону здоров’я та боротьбу з кліматичними змінами, викликаними використанням викопного палива, пише Stanford News.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас