Перші хвилі автоматизації торкнуться жінок, але чоловіки постраждають більше. Аналітики пояснюють чому — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Перші хвилі автоматизації торкнуться жінок, але чоловіки постраждають більше. Аналітики пояснюють чому

Світ
3890
При песимістичному сценарії до 2030 року без роботи залишиться 800 млн осіб по всьому світу. Аналітики PwC вважають, що рано чи пізно з роботами доведеться конкурувати всім, але їх нашестя буде відбуватися хвилями.
У новому звіті аналітики PwC описують три хвилі автоматизації, які торкнуться людство в період з 2010-х по 2030-і роки.
Перша хвиля – хвиля алгоритмів – вже почалася. Для неї характерно поширення найпростіших алгоритмів, які аналізують структуровані дані і займаються базовими обчисленнями.
Друга хвиля розширить можливості людини і зробить штучний інтелект більш функціональним. Алгоритми навчаться виконувати рутинну роботу, а також працювати з неструктурованими даними. Цей етап також вже почався, але розвиток він отримає тільки в 2020-і роки.
І, нарешті, третій етап – хвиля автономності – спричинить за собою виникнення повноцінних автоматизованих систем, які зможуть самостійно приймати рішення. До цієї категорії PwC відносить робомобілі.
Перші хвилі автоматизації торкнуться жінок, але чоловіки постраждають більше. Аналітики пояснюють чому
За прогнозами аналітиків, перші дві хвилі в першу чергу позбавлять роботи жінок. Близько 23% робочих місць, які займають жінки, будуть схильні до автоматизації.
Причина полягає в тому, що поки жінки набагато частіше займають нижчі офісні та обслуговуючі посади – а саме на них претендують роботи першої та другої хвилі.
У той же час значна частка жінок зайнята в сфері освіти та охорони здоров’я – найзахищенішої галузі.
Третя хвиля більше торкнеться чоловіків. У середини 2030-х років автоматизовані системи знищать 34% традиційно чоловічих робочих місць і 26% – традиційно жіночих.
Вік також буде мати значення в епоху автоматизації. Молоді чоловіки до 25 років більше схильні до ризиків – роботи можуть відібрати в них 46% робочих місць. У жінок цей показник становить лише 26%.
Автоматизація окремих галузей також буде відбуватися нерівномірно. Так, друга хвиля найсильніше позначиться на фінансовому та страховому секторі. А третя хвиля обрушиться на будівельну галузь.
За матеріалами:
Espreso.tv
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас