Двигун для фур із скрапленим азотом на 30% чистіший і на 20% економічніший — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Двигун для фур із скрапленим азотом на 30% чистіший і на 20% економічніший

Технології&Авто
603
Велика британська компанія Ricardo розробляє інноваційний двигун для важких вантажівок із скрапленим азотом, що поліпшує тепловий ККД, знижує емісію вуглекислого газу на 30% і підвищує паливну ефективність на 20%.
За розрахунками Ricardo, яка займається розробкою цієї технології CryoPower протягом 10 років, потенційна економія пального у важких вантажівок, оснащених такою системою, складе $12 500 на рік за кожен автомобіль. Тепер компанія передає CryoPower на доопрацювання своєї «дочки», Dolphin N2, яка повинна довести технологію до виробництва.
В основі концепції CryoPower лежить ідея двигуна з розщепленим циклом, який забезпечує підвищений тепловий ККД в порівнянні з сучасними аналогами. Він заснований на використанні окремого циліндра для індукції і компресії. Це дозволяє повернути в роботу дармове тепло, яке в протилежому випадку витрачається марно.
Процес компресії відбувається ізотермічно, охолодження відбувається за допомогою уприскування невеликого обсягу рідкого азоту, який є одночасно і охолоджуючим агентом, і додатковим вектором енергії, який компенсує деякі вимоги до якості пального. Процес згоряння використовує або відновлюване, або традиційне паливо, рідке або газоподібне, і повертає теплову енергію назад до холодного і стисненого повітря, що всмоктуєтья.
Однак, найважливішою перевагою Ricardo вважає недосяжну ніяким іншим чином економію пального, зниження викидів СО2 та інших емісій завдяки поліпшенню внутрішнього теплового ККД, пише The Engineer.
Оскільки скраплений азот вже виробляється у великих масштабах газовою промисловістю, Ricardo сподівається, що створення додаткового ланцюжка поставок не складе великих труднощів. «CryoPower – це потенційно революційна, комерційно і екологічно приваблива технологія, час якої вже настав», – заявив Саймон Брюстер, глава Dolphin N2.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас