З Мін'юстом будуть судитися за реєстр українських аліментників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З Мін'юстом будуть судитися за реєстр українських аліментників

Казна та Політика
1038
Мін’юст запустив в Україні сайт з публічним реєстром боржників по сплаті аліментів. Про це ще 5 лютого заявив міністр юстиції Павло Петренко. І гордо похвалився, що в ньому ні для кого не зробили винятків: «Там є і депутати, і колишні міністри, і представники органів центральної виконавчої влади, і місцевої влади, і силовиків».
Шукати горе-батьків можна за двома параметрами: або за іменем і прізвищем, або за датою народження. Незважаючи на те, що за законом, який набрав чинності з 6 лютого, аліментників починають карати при формуванні 6-місячної заборгованості по виплатах на дітей, до реєстру внесли тат і мам з боргами від 3 місяців.
І до речі, внесли не тільки їх. Побіжний огляд показав, що в реєстрі значаться не тільки аліментники, а й боржники держави, (по податках, штрафах і зборах), банків та інші ухильники. Схоже, що саме завдяки розширенню меж Мін’юст набрав реєстр, який, за словами міністра, налічує 75 тис. записів.
«Клієнти вже почали дзвонити і обурюватися, не розуміючи, як вони потрапили в списки аліментників. Багато з них холостяки, і бездітні. Люди обурені, і налаштовані судитися з державою, особливо якщо буде зростати суспільний тиск. У позовних заявах про захист честі і гідності наполягатимуть на виключенні себе з аліментних списків, а також можуть вимагати відшкодування морального збитку від держави», – зазначив у розмові з UBR.ua керуючий партнер АО «Suprema Lex» Віктор Мороз.
«Якщо позивач виграє в суді, то виплата буде здійснюватися за державний кошт. З держбюджету», – доповнив колегу керуючий партнер ЮФ «Можаєв і партнери» Михайло Можаєв.
Як працює
До речі, сама вибірка злісних неплатників аліментів у новому реєстрі зовсім не така зручна, як її представляє міністр. База даних оснащена примітивним пошуком, а всі звалені в купу дані не можна ніяк впорядкувати.
Гірше того, базу навіть не оснастили «пейджинатором» – кнопками для швидкого переходу на потрібну сторінку списку. Щоб подивитися перелік боржників у середині реєстру, потрібно довго натискати кнопку «наступні записи», щоразу відкриваючи нову сотню імен.
Сам перелік боржників відсортований за датою: у верхню частину списку потрапили ті, стосовно кого виконавче провадження відкривалося в останні дні. Примітно, що в першій сотні імен виявилося 98 чоловіків і 2 жінки – 1980 і 1985 року народження.
Як покарають
 
Але під санкції потраплять не всі з них, а тільки з шестимісячними і більш тривалими боргами. Згідно із законом №7277, порушників можуть позбавити права на водіння автомобілем, користуватися зброєю (навіть пневматичною), а також виїжджати за кордон.
«Злісний аліментник міг стати невиїзним і раніше. Але це було дуже складно зробити, оскільки чинні закони були погано виписані, а головне – суперечили Конституції. Вона, як відомо, дає українцеві право на вільне пересування. Невиїзним можна було зробити тільки умисного неплатника: тобто довести, що у батька або матері є кошти, а він просто не хоче утримувати дитину. Суди тільки в цьому випадку задовольняли клопотання і робили батька невиїзним. У всіх інших випадках, йому зазвичай вдавалося втекти. Достатньо було заявити, що грошей просто немає. Або зробити ще простіше – заплатити символічну суму», – зазначив Михайло Можаєв.
Юристи запевняють, що судді часто вистачало платежу в 50-100 грн., щоб більше не вважати одного з батьків злісним неплатником і не зробити його невиїзним.
«Такого платежу і заяви про відсутність коштів могло вистачити навіть для того, щоб зняти з людини санкції за несплату аліментів – того, хто вже став невиїзним. Він переставав вважатися злісним неплатником, оскільки обіцяв суду утримувати дитину, як тільки з’являться кошти», – додав Можаєв.
Найбільше правознавці побоюються, що судді продовжать цю практику і будуть відмовлятися застосовувати санкції до горе-батьків навіть після набрання чинності закону №7277. В такому випадку аліментники обмежуватимуться мінімальними платежами на утримання своїх чад.
За новим законом відтепер не потрібен дозвіл батька-аліментника на поїздки дитини.
«Це найважливіше нововведення, з моєї точки зору. Раніше батьків з дітьми нерідко шантажували: мовляв, будеш наполягати на виплаті аліментів – не дам дозвіл не вивіз дитини за кордон. А тепер неплатник виключається з процесу, і це правильно з точки зору державної політики. Не платиш аліменти – не маєш права диктувати свою волю при пересуванні чада. Його можуть вивезти без дозволу неплатника аліментів», – прокоментував UBR.ua ситуацію старший партнер адвокатської компанії «Кравець і партнери» Ростислав Кравець.
Олена Лисенко, Юрій Павлов
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас